Na Tarczycę Ocet Naszyjnik Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Tarczycę Ocet Naszyjnik Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
Dzika Fermentacja
Fermentowany na Miodzie
Niepasteryzowany
produkt rzemieślniczy
Żywy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Tarczycę Ocet Naszyjnik Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Opis i stosowanie: 

Ocet Naszyjnik polecany profilaktycznie dla prawidłowego działania tarczycy, gospodarki hormonalnej oraz pomocniczo w chorobach tarczycy. Ocet ten reguluje pracę tarczycy. Żeńszeń, rozmaryn, wrotycz to tylko niektóre ze składników ziołowych. Oprócz ziół istotne jest również oddziaływanie miodu i żywych bakterii. Mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół pozytywnie wpływających na pracę gruczołu tarczowego.

Ocet ten powinien być stosowany w ilości 20 – 30 ml dziennie  (2-3 łyżki stołowe) po 1 łyżce rozcieńczonej w 1 szklance wody lub soku, bezpośrednio przed posiłkiem.

Przeciwwskazania:

Ocet „Naszyjnik” zawiera skuteczne zioła, nie wywołujące niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami. Ocet ten można stosować u dzieci powyżej 12  r.ż.

Zioła i ich właściwości:

Owoc głogu

Substancje czynne owoców głogu rozszerzają naczynia wieńcowe, obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne oraz błony międzykomórkowe, zapobiegając w ten sposób powstawaniu wysięków. Głóg reguluje pracę nerek; działa uspokajająco, rozkurczowo i moczopędnie.

Głóg używany jest w schorzeniach tarczycy, przy niedomaganiach serca spowodowanych okresem przekwitania tak u kobiet jak i u mężczyzn, chorobą gośćcową, zatruciem nikotyną, alkoholem i w chorobach zakaźnych.

Leczenie głogiem przyspiesza rekonwalescencję po operacjach i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ashwagandha

Wyciągi z witani ospałej podnoszą poziom syntezy tlenku azotu. Zwiększają aktywność limfocytów T cytotoksycznych. Działają  adaptogennie (zwiększają możliwości adaptacji organizmu do środowiska), przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo. Działają moczopędnie i przeciwcukrzycowo. witania pobudza czynności tarczycy. Zwiększa wydalanie z ustroju sodu. Wspomaga ustępowanie obrzęków.

Podbiał

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz antyoksydacyjne. W roślinie występują również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo oraz cynk, a także garbniki i śluzy. Dzięki obecności garbników podbiał ma właściwości ściągające, a śluzy sprawiają, że działa osłonowo. Niektóre doniesienia naukowe sugerują również, że ma on potencjalne właściwości neuroprotekcyjne (ochrania komórki układu nerwowego, również w mózgu), hipoglikemiczne (obniżające stężenie cukru we krwi) oraz antyproliferacyjne (zapobiegające niekontrolowanemu namnażaniu komórek) i przeciwnowotworowe.

Pokrzywa

„Preparaty z kłączy i korzeni pokrzywy regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Pobudzają krążenie krwi, poprawiają samopoczucie psychiczne. Wzmagają procesy hemopoezy, czy tworzenia krwi, co przejawia się we wzroście liczby erytrocytów i limfocytów oraz wzroście poziomu hemoglobiny we krwi. Właściwości odtruwające, przeciwzapalne i regenerujące mogą zostać wykorzystane w fitoterapii chorób reumatycznych i dermatologicznych. Wyciągi z pokrzywy pobudzają naskórnikowanie, ziarninowanie, czyli regenerację tkanki łącznej i nabłonkowej. Wodne wyciągi z pokrzywy zapobiegają kamicy moczowej. Wskazania: przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, brak owulacji, bladość skóry i wychudzenie spowodowane anoreksją i niedokrwistością ” (dr H. Różański).

Szałwia

„Szałwia wykazuje aktywność antyandrogenną i estrogenną, dlatego polecana jest w okresie przekwitania u kobiet oraz w leczeniu trądzików i łysienia na tle hiperandrogenizmu. Ze względu na hamowanie androgenów i silny wpływ przeciwzapalny nadaje się do leczenia przerostu gruczołu krokowego”. (dr H. Różański).

 

Dodatkowe informacje:

Składniki użyte do fermentacji miodu pszczelego oraz krótkołańcuchowe kwasy organiczne (SCFA) i żywe bakterie probiotyczne wpływające bezpośrednio na mikrobiotę jelitową mają działanie regulujące działanie układu immunologicznego.

Liczne doniesienia naukowe wskazują bowiem na bezpośredni związek stanu mikrobioty jelitowej na zdrowie tarczycy

(patrz np: Gut microbiota short-chain fatty acids and their impact on the host thyroid function and diseases; María José Mendoza-León, Ashutosh K Mangalam, Alejandro Regaldiz, Enrique González-Madrid, Ma Andreina Rangel-Ramírez, Oscar Álvarez-Mardonez, Omar P Vallejos, Constanza Méndez, Susan M Bueno, Felipe Melo-González, Yorley Duarte, Ma Cecilia Opazo, Alexis M Kalergis, Claudia A Riedel)

 W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: żeńszeń syberyjski, rozmaryn, wrotycz, imbir, owoc róży dzikiej.

Uwaga!

Jeżeli w składzie zastosowano szałwię, wrotycz lub podbiał (czytaj etykietę!) preparat nie może być stosowany u kobiet w ciąży oraz karmiących.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty pojedynczego zastosowania tych samych ziół.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła (oprócz żeńszenia) są przez twórców własnoręcznie zbierane z czystych, dzikich terenów Żuław i Powiśla. Wszelkie procesy wykonuje się tutaj ręcznie. Octy warzy się metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków. To właśnie sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

 

Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

 

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

żeń-szeń syberyjski, podbiał, wrotycz, owoc głogu, owoc dzikiej róży, żywe kultury bakterii