Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany – różnice

Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany – różnice

Olej kokosowy uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Dzięki zawartości ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i minerałów warto na stałe dodać go do swojej diety. Cenne właściwości oleju można […]

Co do kawy wybrać zamiast mleka krowiego?

Co do kawy wybrać zamiast mleka krowiego?

Okazuje się, że wychwalane ze względu na zawartość wapnia mleko krowie może wielu osobom nie służyć. Produkt ten zawiera wiele białek, które są potencjalnymi alergenami. Uczulenie może pojawić się niespodziewanie […]

Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej?

Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej?

Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, która w naszym kraju zyskała sporą rzeszę wielbicieli. Nic dziwnego, gdyż jest to danie proste w przygotowaniu, jednogarnkowe i wyjątkowo smaczne. Nie sposób zapomnieć o […]

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Na łąkach, na leśnych polanach oraz polnych miedzach można latem spotkać roślinę o złocistych kwiatostanach. Tak zróżnicowane siedliska upodobał sobie dziurawiec zwyczajny. Ta niepozorna bylina wyróżnia się szerokim spektrum leczniczych […]

Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Chyba wszyscy znają charakterystyczny, orzechowy zapach sezamu i jego specyficzny, delikatnie gorzki smak. To główny składnik popularnych słodyczy – chałwy i sezamków. Smaczne nasiona były uprawiane już w czasach starożytnych. […]

Święta bez mięsa czyli wegetariańskie pomysły na Wielkanoc

Święta bez mięsa czyli wegetariańskie pomysły na Wielkanoc

Święta Wielkanocne są okazją do rodzinnych spotkań przy stole. To czas, w którym wśród dań królują jajka podane na różne sposoby, lecz także domowe dania mięsne, pasztety oraz kiełbasy. Czy […]

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Szkładniki: 100 g kiełbasy białej 1/3 butelki zakwasu Żuruś Dziadunia 1 litr bulionu warzywnego listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu z Ogródka Dziadunia, 1 […]

Różany mazurek z białą czekoladą i frużeliną żurawinową

Różany mazurek z białą czekoladą i frużeliną żurawinową

Zachwycający mazurek o niebiańskim smaku. Całe owoce żurawiny w pysznej frużelinie z różanym kremem z mascarpone i białą czekoladą. Mniammmm… Składniki: Spód ciasta: 250 g mąki orkiszowej lub innej, 120 […]

Szpinakowa rolada z łososiem i chrzanem

Szpinakowa rolada z łososiem i chrzanem

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki orkiszowej lub innej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 400 g łososia wędzonego 250 […]

Zdrowe muffinki dla dzieci. Fit babeczki czekoladowe

Zdrowe muffinki dla dzieci. Fit babeczki czekoladowe

Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami. Są bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Przepisy na te popularne na całym świecie babeczki przywędrowały z krajów anglosaskich. Pierwsze wypieki znane jako […]