Czym, zamiast cukru, można słodzić herbatę?

Czym, zamiast cukru, można słodzić herbatę?

Wymyślony przez Melchiora Wańkowicza slogan reklamowy „cukier krzepi” już od dawna jest wyłącznie ciekawostką historyczną. Cukier, zwłaszcza biały, to produkt zbyt silnie przetworzony i rafinowany, zawierający prawie 100% sacharozy. Przyjmowany […]

Jak pozbyć się wody z organizmu dietą?

Jak pozbyć się wody z organizmu dietą?

Uczucie zmęczenia, opuchnięcia i pojawiające się m.in. wokół kostek obrzęki to częsty problem, dotykający współcześnie zwłaszcza kobiet. Wspomniane objawy mogą być efektem syndromu napięcia miesiączkowego (PMS) lub zatrzymania wody w […]

Zioła do picia – sprawdź, które warto znać

Zioła do picia – sprawdź, które warto znać

Napary ziołowe, od lat wykorzystywane w medycynie tradycyjnej, to świetna alternatywa dla codziennych napojów, jak czarna herbata i kawa. Poszczególne zioła mogą przynieść ulgę w dolegliwościach, mają łagodne działanie, a […]

Zdrowe przekąski dla dzieci, które powinien znać każdy rodzic

Zdrowe przekąski dla dzieci, które powinien znać każdy rodzic

Małe dzieci uwielbiają podjeść sobie małe co nieco pomiędzy głównymi posiłkami. Gotowe przekąski, które możemy znaleźć w sklepach, zawierają najczęściej cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i otyłości, […]

Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?

Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?

Ostropest plamisty, pochodzący z rodziny roślin astrowatych, nazywany bywa potocznie ostem i traktowany jako chwast. Tymczasem ma wyjątkowo dobroczynne działanie dla naszego organizmu, doceniane od przeszło dwóch tysięcy lat w […]

Suszone daktyle – co warto o nich wiedzieć?

Suszone daktyle – co warto o nich wiedzieć?

Daktyle, czyli owoce daktylowca, od wieków stanowią jeden z podstawowych elementów w kuchni krajów arabskich, gdzie zyskały nazwę „chleba życia”. Słodki smak suszonych daktyli pozwala doskonale zastąpić nimi cukier w ciastach, […]

Babka płesznik – jak stosować jej nasiona?

Babka płesznik – jak stosować jej nasiona?

Babka płesznik nazywana jest także śródziemnomorską, pochodzi bowiem z tego regionu. Wysoka zawartość błonnika poprawiająca trawienie, usprawniająca pracę jelit i przyspieszająca odchudzania powoduje, że nasiona babki płesznik coraz chętniej włączają do […]

Nasiona chia – dlaczego warto je jeść?

Nasiona chia – dlaczego warto je jeść?

W Ameryce Południowej nasiona chia stosowane są od wieków. Pierwsze historyczne ślady uprawy szałwii hiszpańskiej, z której są pozyskiwane, odkryto badając cywilizację Majów. Słynni ze swojej niesamowitej siły i wytrzymałości […]

7 zdrowych zamienników słodyczy, które musisz poznać

7 zdrowych zamienników słodyczy, które musisz poznać

Wiedza o niekorzystnym wpływie spożywania cukru na nasze zdrowie i jego uzależniających właściwościach jest coraz powszechniejsza. Osoby, które decydują się na jego ograniczenie w diecie często przyznają, że czują się jak […]

Czym zastąpić tradycyjną sól?  Poznaj zdrowe zamienniki.

Czym zastąpić tradycyjną sól?  Poznaj zdrowe zamienniki.

Trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez soli. Ponieważ sól jest stosunkowo tania i ma właściwości konserwujące, dodaje się ją do większości produktów, które kupujemy w sklepie: do wędlin, żółtego sera, […]