Co można zrobić z płatków owsianych?

Co można zrobić z płatków owsianych?

Płatki owsiane i potrawy z ich wykorzystaniem warto włączyć do swojej diety. Są nie tylko wyjątkowo odżywcze, ale też dodają energii. Mają działanie wspierające odchudzanie, odmładzające i ochronne. Płatki owsiane […]

Superfoods – czym są i jak pomagają w diecie?

Superfoods – czym są i jak pomagają w diecie?

Superfoods, czyli określenie produktów wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze, zostało wprowadzone do obiegowego języka w latach 90. i szybko zdobyło popularność wśród osób interesujących się zdrową, zbilansowaną dietą. Czym są […]

Wegetariański grill – pomysły na smaczne potrawy

Wegetariański grill – pomysły na smaczne potrawy

Sezon na przyjęcia na świeżym powietrzu jest w pełni rozkwitu i osoby decydujące się na dietę wegetariańską lub wegańską coraz częściej zastanawiają się, co mogą zabrać na spotkanie przy grillu […]

Jakie produkty zawierają dużo błonnika?

Jakie produkty zawierają dużo błonnika?

Dieta bogata w błonnik oddziałuje korzystnie na nasze zdrowie. Wprawdzie włókno to nie jest trawione przez organizm, jednak reguluje funkcje metaboliczne. Obecność błonnika w diecie zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dzięki czemu […]

Jak odstawić cukier? Co w zamian?

Jak odstawić cukier? Co w zamian?

Słynne hasło „Cukier krzepi” autorstwa Melchiora Wańkowicza już dawno przestało być aktualne. W obliczu współczesnych badań można stwierdzić, że czysty cukier jest substancją szkodliwą dla naszego organizmu. Zaburza wiele procesów […]

Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany – różnice

Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany – różnice

Olej kokosowy uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Dzięki zawartości ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i minerałów warto na stałe dodać go do swojej diety. Cenne właściwości oleju można […]

Co do kawy wybrać zamiast mleka krowiego?

Co do kawy wybrać zamiast mleka krowiego?

Okazuje się, że wychwalane ze względu na zawartość wapnia mleko krowie może wielu osobom nie służyć. Produkt ten zawiera wiele białek, które są potencjalnymi alergenami. Uczulenie może pojawić się niespodziewanie […]

Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej?

Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej?

Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, która w naszym kraju zyskała sporą rzeszę wielbicieli. Nic dziwnego, gdyż jest to danie proste w przygotowaniu, jednogarnkowe i wyjątkowo smaczne. Nie sposób zapomnieć o […]

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Na łąkach, na leśnych polanach oraz polnych miedzach można latem spotkać roślinę o złocistych kwiatostanach. Tak zróżnicowane siedliska upodobał sobie dziurawiec zwyczajny. Ta niepozorna bylina wyróżnia się szerokim spektrum leczniczych […]

Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Chyba wszyscy znają charakterystyczny, orzechowy zapach sezamu i jego specyficzny, delikatnie gorzki smak. To główny składnik popularnych słodyczy – chałwy i sezamków. Smaczne nasiona były uprawiane już w czasach starożytnych. […]