Przejdź do treści
Pole Na Stole
Moje konto
Koszyk pusty
  • Kategorie sklepu
    • Suche Nalewki
    • Czekolady
      • Tabliczki czekolady
      • Owoce i orzechy w czekoladzie
    • Dania gotowe i zupy
      • Dania gotowe
      • Zupy
    • Napoje
      • Czekolady i kakao
      • Herbaty i zioła
      • Kawy i dodatki
      • Koktajle
      • Syropy
      • Soki, nektary i napoje
      • Napoje roślinne
      • Yerba mate
    • Dodatki i przyprawy
      • Przyprawy i zioła
      • Keczupy, musztardy, majonezy i chrzany
      • Octy
      • Dodatki do mięs i serów
      • Sól
    • Gotowanie
      • Buliony
      • Grzyby
      • Kasze
      • Sosy i bazy do sosów
      • Makarony
      • Warzywa przetworzone
      • Ryż
      • Soczewica
      • Zamienniki mięsa
    • Kwiaty jadalne
      • Kwiaty jadalne
    • Miody
      • Miody
    • Pieczenie
      • Mąki
      • Miksy i produkty do pieczenia
      • Kajmak
      • Cukry i słodziki
    • Musli i płatki
      • Musli i płatki
    • Przekąski
      • Batony
      • Chipsy i chrupki
      • Ciastka
      • Owoce suszone i przetworzone
      • Orzechy
      • Przekąski mięsne
      • Pestki, ziarna i nasiona
      • Budynie i kisiele
      • Zdrowe słodycze i przekąski
    • Smarowidła i pieczywo
      • Chleby, chrupki i tortille
      • Dżemy, powidła i konfitury
      • Hummus
      • Masła orzechowe
      • Słodkie musy i kremy
      • Smarowidła warzywne
    • Superfoods i witaminy
      • Nasiona na Kiełki i Mikrolistki
      • Witaminy i suplementy
      • Superfoods
    • Akcesoria i inne
      • Akcesoria
      • Bon
      • Książki
  • Oleje
  • Świece
  • Prezenty
  • Producenci
    • Manufaktura Łagowski
    • Manufaktura Cieleśnica
    • Ed Red
    • Wekownia
    • Le Papu
    • Stefan Skwierawski
    • Natjun
    • Ogródek Dziadunia
    • Gospodarstwo Pasieczne Łysoń
    • Chocolate Bush
    • Doti
    • Basia Basia
    • Dobra Kaloria (Kubara)
    • Primavika
    • Inna Bajka
    • Sante
    • Clean Eating
    • NaturAvena
    • EkoAnka
    • Dania Babci Zosi
  • Blog
  • Kontakt
  • Przejdź do treści
Naturalne produkty dla każdego
100% dobrych opinii – sami zadowoleni klienci
Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia
Darmowa dostawa kurierem – już od 150 zł
Strona główna › Gotowanie › Soczewica

Soczewica

Filtruj
  • Typ produktu

    • Bez dodatku cukru (12)
    • Bez glutenu (12)
    • Bez konserwantów (1)
    • Bez laktozy (12)
    • Certyfikat Eko/Bio (12)
    • Produkt pasteryzowany (1)
    • Wegańskie (12)
    • Wegetariańskie (12)
  • Wyświetlanie wszystkich wyników: 13Posortowane według najnowszych

    • Soczewica Czerwona BIO 1kg
      Zobacz więcej

      Soczewica Czerwona BIO 1kg

      Dowiedz się więcej
    • Zupa z Soczewicy 630g
      Zobacz więcej

      Zupa z Soczewicy 630g

      Dowiedz się więcej
    • Soja Czarna BIO 400g
      Zobacz więcej

      Soja Czarna BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Soja BIO 400g
      Zobacz więcej

      Soja BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Soczewica Żółta BIO 400g
      Zobacz więcej

      Soczewica Żółta BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Soczewica Zielona BIO 1kg
      Zobacz więcej

      Soczewica Zielona BIO 1kg

      Dowiedz się więcej
    • Soczewica Czerwona BIO 400g
      Zobacz więcej

      Soczewica Czerwona BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Soczewica Czarna Beluga BIO 400g
      Zobacz więcej

      Soczewica Czarna Beluga BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Fasolka Czerwona Kidney BIO 1kg
      Zobacz więcej

      Fasolka Czerwona Kidney BIO 1kg

      Dowiedz się więcej
    • Fasolka Czerwona Kidney BIO 400g
      Zobacz więcej

      Fasolka Czerwona Kidney BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Soczewica Zielona BIO 500g
      Zobacz więcej

      Soczewica Zielona BIO 500g

      Dowiedz się więcej
    • Fasola adzuki BIO 400g
      Zobacz więcej

      Fasola adzuki BIO 400g

      Dowiedz się więcej
    • Mix Strączkowych BIO 400g
      Zobacz więcej

      Mix Strączkowych BIO 400g

      Dowiedz się więcej

    Soczewica

    Ciesząca się ogromną popularnością wśród wegan i wegetarian, soczewica jest doskonałym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak jej wyjątkowy smak pasuje do najróżniejszych dań. Jeśli szukasz zdrowej soczewicy czerwonej, zielonej, czarnej i żółtej z ekologicznych upraw, oferta naszego sklepu z pewnością Cię zadowoli!

    Soczewica - wartości odżywcze

    Rośliny strączkowe już od czasów starożytnych są chętnie wykorzystywane jako zamienniki mięsa. Potrawy z soczewicy są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Wykazują też wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Nasiona soczewicy zawierają też błonnik pokarmowy w dużych ilościach, dzięki czemu szybko zapewniają uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, m.in. pomagają usunąć złogi w jelicie grubym. Soczewica jadalna jest też cennym produktem dla osób, które chcą obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Każdy rodzaj soczewicy - soczewica czerwona, soczewica zielona itp. - ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy. Co więcej, wspomniany wcześniej błonnik pokarmowy pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Soczewica zawiera kwas foliowy, żelazo i szereg witamin z grupy B - składników odżywczych bardzo ważnych w zapobieganiu i leczeniu m.in. anemii. Z kolei duża ilość potasu przy jednoczesnej małej zawartości sodu wspiera zdrowie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, białko soczewicy zawiera mnóstwo innych cennych witamin i składników mineralnych.

    Pięć pięknych kolorów, czyli rodzaje soczewicy

    Soczewica występuje w kilku odmianach. Różnią się nie tylko kolorem, ale też smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Soczewica czerwona - najprostsza w przygotowaniu, soczewica czerwona jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm. Najdrobniejsza ze wszystkich odmian, jest też dość krucha, dlatego najlepiej smakują z nią sosy i bazy do sosów, wszelkiego rodzaju pasty i kremy. Stanie się też idealnym składnikiem zup. Soczewica zielona - ma najniższy indeks glikemiczny. Lekko ostra w smaku i dość twarda, soczewica zielona świetnie sprawdza się jako składnik pikantnych przekąsek, sałatek, ale też jako baza do pasztetów, farszów i past. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, ryż czy makaron. Soczewica brązowa - tak naprawdę jest soczewicą czerwoną, w której zachowano łuskę. Stąd jej ciemniejszy kolor. Dzięki temu, że nie została w żaden sposób oczyszczona, posiada więcej składników odżywczych, jednak gotowanie soczewicy brązowej jest znacznie trudniejsze. Wymaga wcześniejszego namoczenia i długiego gotowania. Soczewica czarna - ze względu na wysoką zawartość białka i antyoksydantów, czarna soczewica uznawana jest za najzdrowszą odmianę. Soczewica czarna w swoim wyglądzie nieco przypomina kawior. Ziarna ugotowanej soczewicy świetnie nadają się do zupy, farszu, sałatki, pasztetu itp. Soczewica żółta - wyróżnia się delikatnym smakiem i łatwo rozpada się podczas gotowania. Sprawdza się jako dodatek do zup i sosów. Pod względem właściwości soczewica żółta jest zbliżona do czerwonej.

    Szeroki wybór soczewicy w sklepie Polenastole.pl

    Szukasz naturalnych produktów z ekologicznych upraw, które zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne? Nasz sklep Polenastole.pl przygotował ofertę specjalnie dla Ciebie! Znajdziesz tu różne odmiany soczewicy - zieloną, czerwoną i czarną - z oznaczeniem BIO. Jeśli raz na jakiś czas (lub nawet dość często!) lubisz sięgnąć po dania gotowe, zupa z soczewicy w puszce z naszej oferty to wybór idealny dla Ciebie! W naszym sklepie znajdziesz też m.in. zdrowy i pełnowartościowy makaron z soczewicy, soję BIO, pyszny hummus oraz wiele innych wyjątkowych produktów!

    Jak ugotować soczewicę?

    Przygotowanie soczewicy czerwonej, zielonej i żółtej jest stosunkowo proste. Ziarna należy najpierw dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Zalewamy je w garnku w proporcji dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Gotowanie soczewicy nie powinno trwać dłużej niż 15 minut. Nieco inaczej jest w przypadku soczewicy brązowej i czarnej, którą (jak wcześniej wspomniano) trzeba gotować dłużej - czarną około 40 minut, a brązową - 50 minut. Brązową soczewicę trzeba też wcześniej namoczyć, aż nieco zmięknie. Soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania. Oczywiście sól nie zawsze jest konieczna. Warto z niej zrezygnować, gdy np. przygotowujemy dania z soczewicy dla dzieci.

    Już dziś wybierz zdrową soczewicę BIO!

    Wybierz spośród wielu rodzajów soczewicy i kup teraz produkt idealny dla Ciebie i Twoich bliskich! W Polenastole.pl masz pewność jakości i szybkiej dostawy. Sprawdź też pozostałą ofertę, np. zdrowe przekąski i miody z najlepszych pasiek.

    Naturalne produkty dla każdego
    100% dobrych opinii – sami zadowoleni klienci
    Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia
    Darmowa dostawa kurierem – już od 150 zł
    Pole Na Stole

    Informacje:

    • Strona główna
    • Moje konto
    • Sprzedawaj z nami
    • Najczęstsze pytania
    • Zestawy prezentowe
    • Regulamin
    • O nas
    • Blog
    • Dostawa
    • Opinie Klientów
    • Polityka prywatności
    • Zmiana ustawień prywatności
    • Kontakt
    +48 536 841 092
    Infolinie są czynne w godz. 8:00-16:00 w dni robocze.

    Partnerzy:

    Dostępne formy płatności:

    © 2018-2025 | Pole Na Stole
    Realizacja: GeekRoom.pl