Na Cholesterol i Nadciśnienie Ocet Serdeczny Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Cholesterol i Nadciśnienie Ocet Serdeczny Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Cholesterol i Nadciśnienie Ocet Serdeczny Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Opis i stosowanie Octu Serdecznego Ziołowego Fermentowanego na Miodzie 250ml

Ocet „Serdeczny” polecany na wparcie układu krążenia – przy nadciśnieniu, hipercholesterolemii, niewydolność serca (serce starcze). Mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół o rozpoznanym działaniu kardioprotekcyjnym.

Ocet ten powinien być stosowany w ilości 20 – 30 ml (2-3 łyżki stołowe) rozpuszczone w szklance soku lub wody. Najlepiej przed posiłkami.

Przeciwwskazania:

Ocet „Serdeczny” zawiera zioła silne i skuteczne. Nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, oraz u kobiet w ciąży i karmiących.

Zioła i Ich Właściwości:

Owoc głogu

Rozszerza naczynia wieńcowe, poprawia krążenie wieńcowe, działa antyarytmicznie, kardioprotekcyjnie (ochronnie na mięsień sercowy) i przeciwmiażdżycowo. Przedłużają refrakcję mięśni komór. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi (działanie hipotensyjne), poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Wodne (odwar) i alkoholowe wyciągi z głogu mają właściwości antybakteryjne.

Kokoryczka

Przetwory z kokoryczki zażywane przez dłuższy czas obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zwiększają również siłę i energię skurczu mięśnia sercowego oraz szybkość i głębokość rozkurczu. Przedłużają pauzę rozkurczową, zwalniając przy tym czynność serca. Pod wpływem kokoryczki komory serca lepiej wypełniają się krwią, energiczniej i silniej tłoczą krew do tętnic, ponieważ zwiększa się pojemność wyrzutowa komór. Krążenie krwi ulega znacznej poprawie, co jest szczególnie ważne w przypadku zmian zwyrodnieniowych naczyń w przebiegu cukrzycy. Zmniejsza się zastój w krążeniu żylnym. Działanie to uwyraźnia się po 3-4-tygodniowym regularnym zażywaniu i wysyceniu tkanek składnikami nasercowymi. Saponiny i flawonoidy kokoryczki wspomagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, np. ciał ketonowych. Kokoryczka działa również wyraźnie przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, moczopędnie, uspokajająco i antyseptycznie. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Usuwa obrzęki zastoinowe kończyn dolnych.

Jemioła

Obniża ciśnienie krwi, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, podnosi odporność organizmu, działa uspokajająco.

Konwalia majowa

Zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego, działa uspokajająco, przeciw nerwicowo, moczopędnie i przeciwobrzękowo. Poprawia krążenie obwodowe. Stosuje się w leczeniu lekkich postaci niewydolności serca, zaburzeń czynności serca na tle nerwicowym, w osłabieniu mięśnia sercowego.

Serdecznik 

Ziele serdecznika działa łagodnie uspokajająco, obniża ciśnienie krwi, wpływa regulująco i modyfikująco na czynność układu przewodzącego serca. Ponadto łagodzi kołatania serca i arytmię oraz wzmacnia mięsień sercowy.

 

Dodatkowe informacje

Składniki użytego do fermentacji miodu pszczelego oraz ocet z żywymi kulturami bakterii posiadają naukowo udowodnione działanie wspomagające pracę mięśnia sercowego i układu krążenia oraz  obniżające ciśnienie krwi.

Jemioła bytuje na różnych gatunkach drzew; jej własności różnią się nieznacznie w zależności od „gospodarza”.  Zbieramy jedynie jemiołę bytującą na głogu, ze względu na podobne działanie fitoterapeutyczne jemioły i głogu (efekt wzmocnienia).

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: mierznica czarna, aronia, liść morwy.

Substancje czynne rozpuszczalne tylko w stężonych roztworach alkoholowych są wydobywane z ziół przez uprzednią macerację w alkoholu a dopiero potem fermentację octową intraktu  łącznie z nastawem.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergiczny (wzmacniający). A to oznacza, że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania wszystkich tych ziół osobno.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła zostały przez twórców octów własnoręcznie zebrane z czystych, dzikich terenów Żuław i Powiśla. Wszystkie składniki przetwarza się ręcznie metodą fermentacji dzikiej. Bez pasteryzacji, ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

 

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

jemioła, owoc głogu, serdecznik, konwalia, kokoryczka, dzikie kultury bakterii