Na Profilaktykę Antynowotworową Ocet Zwrotnik Raka Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Profilaktykę Antynowotworową Ocet Zwrotnik Raka Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Ocet „Zwrotnik raka” – na ochronę przed nowotworami

Opis i stosowanie: ocet polecany na profilaktykę antynowotworową oraz wspomagająco w terapii nowotworów i zapobieganie przerzutom i wznowom.

Przeciwwskazania: ocet „Zwrotnik raka” nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz dzieci.

Skład: mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie antyoksydacyjnie, immunostymulujące, przeciwzapalne i cytotoksyczne :

Oskoła z białoporkiem brzozowym (macerat białoporka na occie z oskoły)

Białoporek brzozowy zawiera polisacharydy (glukany) – to substancje o działaniu immunostymulującym, przeciwnowotworowym, ochraniającym komórki przed genotoksycznością oraz hamujące angiogenezę, proliferację i zapobiegające przerzutom nowotworowym; sugeruje się także ich działanie obniżające cholesterol i redukujące masę ciała; antyoksydanty, takie jak tokoferole, kwas askorbinowy; β-karoten i likopen; związki terpenowe, takie jak np. kwas poliporenowy A,B,C, kwas tumulozowy oraz – (+)-α-barbaten, (−)-β-barbaten, daucen i izobazzanen – związki nieznalezione w innych grzybach; sterole (m.in. neosterol, fitosterol, fungisterol, ergosterol); ergosterol ma właściwości przeciwnowotworowe i immunostymulujące, jest także prekursorem kortyzolu – hormonu nadnerczy o działaniu przeciwzapalnym; liczne badania wykazały, że ergosterol i produkty jego peroksydacji (nadtlenek ergosterolu) wykazują działanie terapeutyczne poprzez zmniejszenie bólu związanego z zapaleniem, zmniejszenie częstości występowania chorób układu krążenia oraz hamowanie działania enzymów cyklooksygenazy; związki indolowe – l-tryptofan, 5-hydroksy-l-tryptofan, 5-metylotryptamina – związki te mają korzystny wpływ na sen i wspomagają leczenie depresji; są też prekursorami serotoniny i melatoniny, czyli substancji odpowiadających za regulację cyklu dobowego.

Dodatkowo sok z brzozy stanowiący osnowę octu ma własności wzmacniające.

Imbir

Działanie antynowotworowe imbiru potwierdzono w przypadku raka wątroby, jelita, piersi, skóry, pęcherza, płuc, trzustki, czy w przypadku białaczki. Imbir działa na wiele aspektów nowotworzenia. Zmniejsza poziom stanu zapalnego, zapobiega powstawaniu przerzutów (m.in. poprzez wpływ na CXCR4, MML-2, MMP-9), aktywuje procesy apoptozy komórek rakowych, może również zapobiegać osteoporozie, która pojawia się czasem po leczeniu onkologicznym. Dodatkowo ekstrakty z imbiru chronią zdrowe komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi leczeniem poprzez zwiększenie naturalnych antyoksydantów jak glutation, katalaza, SOD3. Imbir pozytywnie wpływa też na mikrobiom – a nawet na wydzielanie pewnych enzymów przez bakterie jelitowe, które rozkładają estrogeny, co również przekłada się na mniejsze ryzyko niektórych nowotworów estrogenozależnych. Zmniejszając aktywację wcześniej wspomnianego czynników NF-KB również hamuje rozwój choroby nowotworowej i jej inicjacje. Hamuje angiogenezę – poprzez wpływ na VEGF. Korzeń imbiru świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób nowotworowych. Potwierdzono, że zmniejsza stany zapalne jelit, które nieleczone mogą prowadzić do rozwoju nowotworu, a także zwalcza powstałe już komórki raka jajnika. Podobnie jak kurkumina pobudza je do apoptozy  także do autofagii, czyli samozjedzenia.

Kurkuma z pieprzem czarnym

Kurkuma ma istotne działanie zwiększające apoptozę (obumieranie) oraz zmniejszające proliferację (mnożenie się) komórek nowotworowych. Apoptoza to naturalny dla każdej zdrowej komórki proces zaprogramowanej śmierci. Jest on zaburzony w przypadku komórek nowotworowych, które dzięki temu mnożą się w niekontrolowany sposób. Zwiększona apoptoza spowalnia rozwój nowotworu. Działanie to jest największe w obecności czarnego pieprzu ze względu na silnie synergistyczny wpływ zawartej w nim piperyny.

Oregano

Antyrakowe właściwości oregano zawdzięcza rekordowej ilości flawonoidów. Wśród nich prym wiedzie apigenina. Jej działanie antynowotworowe naukowo potwierdzone zostało w przypadku raka trzustki, który jest jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów.

Jemioła

W jemiole zawarte są lektyny i wiskotoksyna (viscalbina). Lektyny mają zdolność aglutynacji wirusów, bakterii i erytrocytów. Lektyny pochodzące z jemioły wykazują ponadto działanie cytotoksyczne i immunostymulujące, czego efektem jest aktywacja makrofagów, nasilona fagocytoza oraz wzmożona proliferacja limfocytów B. Wiskotoksyna powoduje martwicę tkanek w miejscu podania stąd znajduje zastosowanie w niszczeniu guzów skórnych i podskórnych. Testy in vitro badające te dwie grupy substancji potwierdzają ich hamujące lub niszczące działanie na komórki nowotworowe.

Dodatkowe informacje:

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo mniszek, cynamon, rozmaryn.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania sumy pojedynczych ziół.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła oprócz kurkumy i imbiru są przez nas własnoręcznie uprawiane lub zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

Składniki

mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie antyoksydacyjnie, immunostymulujące, przeciwzapalne i cytotoksyczne : Oskoła z Białoporkiem Brzozowym (macerat białoporka na occie z oskoły), Imbir, Kurkuma z pieprzem czarnym, Oregano, Jemioła