Konfitowane Udo Kaczki z Liściem Laurowym 300g

Konfitowane Udo Kaczki z Liściem Laurowym 300g

38,99 

Na stanie

Bez konserwantów
Polski produkt
Produkt naturalny
Źródło białka
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Konfitowane Udo Kaczki z Liściem Laurowym 300g

Konfitowane Udo Kaczki z Liściem Laurowym 300g od Kogoota to konserwa rzemieślnicza polskiej produkcji. Zawiera ona wyjątkowo soczyste, wręcz rozpływające się w ustach, konfitowane udko polskiej kaczki w aromatycznym sosie własnym. Sos powstał oczywiście na bazie autorskiej marynaty z dodatkiem majeranku, tymianku i trawy żubrowej wzbogaconej liściem laurowym oraz zielem angielskim. Delikatne, nie wysuszone kacze mięso z aromatycznymi, ale nie dominującymi nad smakiem dania przyprawami – to potrawa prosto z najlepszych restauracji. A Ty możesz się nią cieszyć we własnym domu! Możesz ją podać z aromatycznymi młodymi ziemniaczkami z pieca z odrobiną tymianku oraz pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Świetnie się będzie komponować również z delikatnym kremowym puree ziemniaczanym i świeżą czerwoną kapustą. Często podaje się ją także z lanymi kluseczkami i grillowaną cukinią lub kiszoną kapustą. Konfitowana kaczka łatwo odnajdzie się także w innych kompozycjach. Znajdź swoją ulubioną i ciesz się smakiem dania jak z restauracji!

Sposób przygotowania

Dania z oferty Kogoota można w prosty sposób przygotować do spożycia. Firma rekomenduje dwa szybkie sposoby. Po pierwsze możesz po prostu włożyć zamkniętą puszkę, bez papierowego opakowania, do gorącej wody na ok. 10 minut. Po tym czasie otwierasz puszkę przekładasz danie na talerz i podajesz. Kolejna metoda to po prostu podgrzewanie zawartości konserwy na patelni lub w rondlu. Po ok. 5 minutach posiłek jest gotowy. Nic trudnego!

Czy wiesz, że…

Konfitowana kaczka to uwielbiana od wieków francuska potrawa z kaczki. Przepis ten nazywa się po francusku Confit de Canard. Sam termin pochodzi od francuskiego słowa confire – co oznacza konserwować. Bo o to właśnie chodzi w tej metodzie kulinarnej. O zabezpieczenie żywności i możliwość jej długotrwałego przechowywania. Tak było na początku. Ale okazało się, że smak tak przyrządzonych mięs jest wyjątkowy – głęboki, intensywny, soczysty. I teraz wykorzystujemy ten sposób żeby przyrządzać pełne, jędrne i jedwabiste mięsa. Które nigdy nie są suche jak wiór i twarde jak podeszwa.

Najpierw kacze udka (a w tradycyjnym przepisie cała kaczka), jest przez co najmniej dobę peklowana w pieprzu, soli, czosnku i aromatycznych ziołach. Następnie mięso jest całkowicie zanurzone w kaczym lub gęsim tłuszczu i powoli smażone w niskiej temperaturze. Trwa to wiele godzin, aż mięso stanie się miękkie, a skóra chrupiąca aż do złotej perfekcji. Francuska tradycja nakazuje odczekać kilka tygodni do spróbowania dania. Warto czekać na ten efekt!

 Dlaczego to działa? Po pierwsze marynowanie kaczych udek solą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami dogłębnie doprawia mięso i nadaje mu subtelną ziołową nutę. Po drugie delikatne i powolne gotowanie w niskiej temperaturze piekarnika daje delikatne i jedwabiste mięso. Nie wysusza go i nie spieka. Po trzecie całkowite zanurzenie udek w kaczym/gęsim tłuszczu pozwala na przechowywanie ich przez długi czas po ugotowaniu. A jednocześnie nadaje tłuszczowi dużo wyjątkowego smaku. Można go wykorzystać do kolejnych projektów kulinarnych.

Kogoot

Konserwy firmy Kogoot zawierają dania restauracyjne, przygotowane przez renomowanych szefów kuchni wyłącznie z naturalnych składników najwyższej jakości. Marka to koncept stawiający na pierwszym miejscu smak, bez kompromisów. Puszki nie zawierają żadnych konserwantów., wszystko dzięki sterylizacji szczelnie zamkniętej konserwy. Do każdego dania dobierane są indywidualnie optymalne warunki. Pozwala to na zachowanie smaku i odpowiedniej konsystencji potraw.

Data ważności
22.06.2025

Składniki

Udo z kaczki, gęsi tłuszcz, świeża cebula, skórka z pomarańczy, świeży rozmaryn, świeży tymianek, majeranek suszony, trawa żubrowa, liść laurowy, ziele angielskie.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2173 kJ/523 kcal
Tłuszcz 39g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,3g
Węglowodany 3,3g
w tym cukry 0,6g
Białko 39g