Na Płuca i Problemy Oddechowe Ocet Miechy Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Płuca i Problemy Oddechowe Ocet Miechy Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Brak w magazynie

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Zamów w ciągu
, a paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj.

Opis Produktu

Na Płuca i Problemy Oddechowe Ocet Miechy Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci i bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli  chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Opis i stosowanie

Ocet Miechy Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml poleca się na choroby płuc i oskrzeli. Takie jak stany zapalnie o różnej etiologii, astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), mukowiscydoza, gruźlica płuc, pylice płuc, sarkoidoza, przewlekłe stany chorobowe po COVID 19, regeneracja i oczyszczanie płuc palaczy.

Ocet Miechy jest wytwarzany w małych partiach i zawiera osobno przefermentowane na miodzie, a  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół krzemionkowych, immunostymulujących i przeciwzapalnych.

Powinien być stosowany po 1 łyżce stołowej octu rozcieńczonej w co najmniej połowie szklanki wody lub soku. Najlepiej w trakcie lub po posiłku (3 razy dziennie).

Przeciwwskazania

Ocet „Miechy” zawiera skuteczne polskie zioła, w zalecanych dawkach nie wywołujące niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami.

Zioła i ich działanie

Podbiał

Ma działanie osłaniające, powlekające, ochronne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, antyseptyczne, rozkurczowe, odkażające, immunosymulujące. Dzięki dużej zawartości polisacharydów śluzowych, podbiał działa nawilżająco, powlekająco i łagodząco. Podbiał wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Zastosowanie: stany zapalne układu oddechowego; stany skurczowe dróg oddechowych na tle alergii i infekcji; grypa; astma. Pobudza wentylację płuc. Wspomagająco przy leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli i kaszlu u palaczy tytoniu. Zalecany jest także w celu łagodzenia suchego kaszlu.

Babka lancetowata

Zawiera: pektyny i polisacharydy – związki o działaniu śluzotwórczym. W kontakcie z wodą wytwarzają śluz, który wpływa na tkanki łagodząco i przeciwzapalnie. Wspomagają gojenie, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, flawonoidy (bajkaleina, luteoilina, skutelareina) – należą do antyoksydantów, czyli zmiataczy wolnych rodników. Redukują stan zapalny, działają przeciwstarzeniowo, naprawiają uszkodzenia komórek, irydoidy (aukubozyd) – substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Obróbka termiczna wpływa na ich unieczynnienie, dlatego są obecne wyłącznie w surowych liściach babki lancetowatej – np. wyciąg octowy. Działanie bakteriostatyczne umożliwia m.in. szybsze gojenie ran, garbniki – obkurczają naczynia krwionośne, działają ściągająco. Zmniejszają obrzęk tkanek objętych stanem zapalnym, witaminy i składniki mineralne – babka lancetowata jest świetnym źródłem krzemu i cynku, a także beta-karotenu, witamin C i K. Pomaga w łagodzeniu objawów infekcji dróg oddechowych. Substancje śluzotwórcze zawarte w liściach babki pokrywają błonę śluzową powłoką, która ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Wywiera aktywny wpływ na układ odpornościowy. W badaniach naukowych wykazano pobudzenie namnażania limfocytów (grupa białych krwinek pełniących funkcje odpornościowe) pod wpływem wyciągu z babki lancetowatej.

Kwiat bzu czarnego

Znane są właściwości przeciwutleniające kwiatów czarnego bzu. Odpowiadają za nie związki polifenolowe. Neutralizują oraz usuwają nadmiar wolnych rodników, które z kolei przyspieszają procesy starzenia, wspierają nowotworzenie i uszkadzają komórki. Czarny bez wspiera oczyszczanie tkanek z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Czarny bez ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Fenole i kwasy uniemożliwiają namnażanie się patogenów poprzez stworzenie niekorzystnych warunków. Czarny bez nie tylko wspiera w walce z drobnoustrojami, ale także poprawia odporność organizmu. Obecne w nim substancje działają na komórki układu immunologicznego. Podnoszą ich aktywność, dzięki czemu zwalczanie patogenów jest bardziej efektywne. Ważne są także właściwości napotne czarnego bzu. Odpowiadają za nie flawonoidy. Przyczyniają się one do pobudzenia ośrodków termoregulacji. Tym samym preparaty z czarnym bzem mogą być wykorzystywane w celu obniżenia temperatury ciała. Czarny bez działa również wykrztuśnie. Dlatego doskonale sprawdzi się, jako wsparcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego składniki przyczyniają się do zwiększenia ilości śluzu w drogach oddechowych oraz pobudzają nerwy odpowiedzialne za odruch kaszlowy.

Miodunka (płucnik lekarski)

Do najważniejszych składników tego surowca zielarskiego należą krzemionka, garbniki, alantoina, saponiny, kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy i związki śluzowe. To właśnie te ostatnie sprawiają, że miodunka tak doskonale łagodzi podrażnienia gardła związane z uporczywym kaszlem i przewlekłymi chorobami układu oddechowego. Dawniej stosowano ją nawet przy gruźlicy i kokluszu. Krzem zaś,pobudza produkcję włókien kolagenowych co ma znaczenie nie tylko w osteoporozie, ale i w poprawie jakości tkanek budujących układ oddechowy. Wykazuje działanie sekretolityczne (rozrzedzające zalegającą wydzielinę), czyli stymuluje komórki w błonie śluzowej do produkcji rzadkiej wydzieliny, dzięki czemu sprawdza się w leczeniu schorzeń, którym towarzyszy suchy kaszel. Roślinę poleca się przy astmie, zapaleniu oskrzeli, krtani i płuc a także wspomagająco w COVID-19, przy czym działa ona synergistycznie z innymi ziołami (np. podbiałem, skrzypem polnym czy babką lancetowatą).

Skrzyp polny

Długotrwała maceracja ziela skrzypu w środowisku kwaśnym wydobywa z niego substancje niemożliwe do pozyskania przy innych metodach (np. napary). Działanie moczopędne, zwiększające wydalanie chlorku sodu, mineralizujące (dostarcza potas, magnez, krzem, uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowe, pobudzające regenerację tkanki łącznej właściwej, kości, chrząstek i nabłonków, przyśpieszające gojenie, odtruwające (wspomagające wydalanie ksenobiotyków i szkodliwych produktów przemiany materii), krwiotwórcze (pobudzające procesy tworzenia krwinek), przeciwzapalne, przeciwwysiękowe, spazmolityczne (rozkurczowe).

Stosuje się w stanach zapalnych oskrzeli, gardła, krtani, opłucnej i płuc; gruźlicy; kaszlu; chorobach alergicznych. Regeneruje i wzmacnia pęcherzyki płucne

Dodatkowe informacje:

Żywe bakterie probiotyczne oraz krótkołańcuchowe kwasy organiczne powstające podczas fermentacji octowej stwarzają w żołądku niekorzystne środowisko do rozwoju Helicobacter oraz regulują pH soku żołądkowego.

Składniki czynne miodu użytego do fermentacji mają własności bakteriobójcze, immunostymulujące i gojące co przyspiesza proces leczenia.

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo tymianek, kwiat lipy, bluszczyk kurdybanek.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergiczny (wzmacniający). A to oznacza, że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż wynik stosowania każdego z tych ziół oddzielnie.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła są przez wytwórców własnoręcznie uprawiane lub zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

 

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

Podbiał, babka lancetowata, kwiat czarnego bzu, miodunka, skrzyp polny, żywe bakterie probiotyczne,