Przejdź do treści

Superfoods – czym są i jak pomagają w diecie?

Superfoods, czyli określenie produktów wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze, zostało wprowadzone do obiegowego języka w latach 90. i szybko zdobyło popularność wśród osób interesujących się zdrową, zbilansowaną dietą. Czym są superfoods i jak mogą nam pomóc w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia?

Superfoods – co to?

Lista superfoods o wysokiej wartości odżywczej jest wyjątkowo długa i może oznaczać wiele nieprzetwarzanych produktów, które warto włączyć do swojej diety. Ich najważniejszą cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość składników mineralnych, tłuszczów nienasyconych, witamin, antyoksydantów oraz innych związków chemicznych, pozytywnie wpływających na zdrowie i samopoczucie. Mogą one pochodzić z różnych stron świata, dodając egzotycznego posmaku potrawom, ale mianem superfoods określa się także lokalne, znane nam od lat warzywa, zioła, kasze czy nasiona, które w ostatnich latach odkrywamy na nowo.

Warto jednak pamiętać, że superfoods to głównie dodatek do codziennej diety i same w sobie nie rozwiążą problemów z otyłością czy chorobami cywilizacyjnymi. Jeżeli spożywamy na co dzień wysokoprzetworzoną żywność i nie zmieniamy stylu życia na bardziej aktywny, włączenie superfoods przyniesie niewiele zauważalnych korzyści.

Kolejną kwestią są kontrowersje wokół listy superfoods, na której co jakiś czas pojawiają się produkty będące aktualnie w modzie. Naukowcy zwracają uwagę, że pojęcie to zostało przyjęte w języku marketingowym dla zachęcenia klientów do zakupów i często nie ma nic wspólnego z realnymi korzyściami zdrowotnymi.

Produkty zaliczane do superfoods

 Wśród superfoods znajdziemy mniej powszechne produkty, jak zielony jęczmień, komosa i amarantus nazywane zbożami rzekomymi, jagody acai lub goi, nasiona chia czy chlorellę. Równie korzystne działanie mają jednak popularne od lat polskie superfoods, jak cebula, czosnek, warzywa kapustne, kiszonki, jagody oraz siemię lniane. Chcąc więc uzupełnić swoją dietę o produkty wysokowartościowe, warto zwrócić przede wszystkim uwagę na lokalną i regionalną żywność dostępną w każdym warzywniaku.

Superfoods – dieta odchudzająca

 Produkty superfoods szczególnie polecane są w diecie osób pragnących zredukować wagę i uzyskać szczupłą sylwetkę. Pamiętajmy jednak, że bez regularnego wysiłku fizycznego i zmiany stylu życia oraz żywienia, nie osiągniemy upragnionego celu.

Do superfoods korzystnie wpływających na przyspieszenie przemiany materii i oczyszczanie wątroby zaliczane są m.in.:

  • jagody goji – nazywane najzdrowszym pożywieniem świata i pochodzące z dolin Chin, Tybetu oraz Mongolii. Znajdziemy w nich dużą ilość składników mineralnych, witamin, aminokwasów, żelaza i witaminy C (zwłaszcza jeśli spożywamy je na świeżo). Mają one niebagatelny wpływ na procesy trawienne, oczyszczanie wątroby, regulowanie stężenia glukozy we krwi oraz opóźnianie efektów starzenia;
  • jagody acai – pochodzące z deszczowych lasów rosnących w Amazonii, bogate w witaminy i minerały, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jagody acai skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują stężenie cholesterolu i poziom glukozy we krwi;
  • zielony jęczmień – bogaty w łatwo rozpuszczalny błonnik pokarmowy zielony jęczmień jest w stanie zwiększyć metabolizm tłuszczu w organizmie i obniżyć stężenie cholesterolu. Ma także wyjątkowo pozytywny wpływ na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego.

Polskie superfoods w diecie odchudzającej

 Stosując dietę odchudzającą, pamiętajmy też o łatwo dostępnych i tańszych polskich superfoods, które możemy do niej wprowadzić. Znajdują się wśród nich:

  • kasza jaglana – lekkostrawna i pozbawiona glutenu, a jednocześnie odkwaszająca organizm. Jej neutralny smak powoduje, że może stanowić uniwersalny składnik codziennych potraw. Na słodko z dodatkiem orzechów, cynamonu i jabłek przyrządzimy z niej pyszne i pożywne śniadanie. Sprawdza się też jako składnik warzywnych kotlecików czy sałatek;
  • orzechy włoskie – mimo wysokiej zawartości tłuszczu nie tuczą, a stanowią świetną przekąskę w ciągu dnia, dostarczając białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu;
  • żurawina – prawdziwe bogactwo antyutleniaczy, witaminy C, beta-karotenu, polifenoli i flawonoidów. Żurawina obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega przyleganiu bakterii do ścianek organów takich jak żołądek, minimalizując ryzyko wystąpienia jego wrzodów.