EKO Nasiona Jarmużu na Kiełki i Mikrolistki 5g

EKO Nasiona Jarmużu na Kiełki i Mikrolistki 5g

4,59 

Na stanie

Certyfikat Eko/Bio
Polski produkt
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

EKO Nasiona Jarmużu od WegAna

Ekologiczne nasiona jarmużu do domowej uprawy na kiełki lub mikrolistki. Sam zdecyduj co wolisz. Łatwa uprawa i szybkie plony we własnej kuchni. Zdrowie w zasięgu ręki.

Jarmuż jest skarbnicą witaminy C, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin B1, B2, E, K i PP. Stanowi też obfite źródło potasu, żelaza, fosforu, łatwo przyswajalnego wapnia oraz dużych ilości naturalnego błonnika.

Witamina C wspomaga odporność organizmu i chroni przed szkorbutem, witamina K odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi, natomiast witamina A za wzrok i cerę. W 100 g  jarmużu jest więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma dla dorosłego człowieka! Wapń jest jednym z głównych składników kości, żelazo chroni przed anemią, a magnez kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko! Karotenoidy natomiast chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, a chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, co jest wspomagane przez sulforafan o właściwościach antykancerogennych.

Jarmuż wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Domowy sposób uprawy na kiełki:

Nasiona wsypujemy do słoika, zalewamy letnią przegotowaną wodą do ok. ¼ wysokości naczynia i umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu na ok. 5 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukujemy na gęstym sicie lub obwiązujemy słoik gazą i tym sposobem odcedzamy wodę z nasion. Następnie nasiona ponownie umieszczamy w słoiku i pozostawiamy na 4-6 dni. Przez ten czas nasiona musimy płukać i dokładnie odsączać z nadmiaru wody nawet kilka razy dziennie, aby zapobiec gromadzeniu się niepożądanych substancji mogących być pożywką dla grzybów (np. pleśni) bądź bakterii. Z tego samego powodu lepiej też umieścić nasiona w miejscu nieco zacienionym niż na słonecznym parapecie.

Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.

Domowy sposób uprawy na mikrolistki:

Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą (na ok. 4-5 godzin). Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka, tacka lub płaski talerz ze szklanym nakryciem.

Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. Uprawę należy trzymać w temperaturze pokojowej i zraszać dwa razy dziennie.

Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście.

 

Kiełki jarmużu mają zdecydowany, ostry i lekko pikantny, czasem delikatnie gorzki smak. Są chrupiące i kruche. Najlepiej spożywać je na surowo, bez obróbki termicznej.

Można je dodawać do: kanapek, sałatek, surówek, jogurtów i koktajli, zapiekanek, zup, kaszotto, różnych dań zarówno mięsnych, jak i jarskich (tak orientalnych klasyków, jak rodzimych wariacji).

Składniki

Ekologiczne nasiona jarmużu na kiełki i mikrolistki. Do domowej uprawy.