Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?

Chyba wszyscy znają charakterystyczny, orzechowy zapach sezamu i jego specyficzny, delikatnie gorzki smak. To główny składnik popularnych słodyczy – chałwy i sezamków. Smaczne nasiona były uprawiane już w czasach starożytnych. […]

Święta bez mięsa czyli wegetariańskie pomysły na Wielkanoc

Święta bez mięsa czyli wegetariańskie pomysły na Wielkanoc

Święta Wielkanocne są okazją do rodzinnych spotkań przy stole. To czas, w którym wśród dań królują jajka podane na różne sposoby, lecz także domowe dania mięsne, pasztety oraz kiełbasy. Czy […]

Zdrowe muffinki dla dzieci. Fit babeczki czekoladowe

Zdrowe muffinki dla dzieci. Fit babeczki czekoladowe

Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami. Są bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Przepisy na te popularne na całym świecie babeczki przywędrowały z krajów anglosaskich. Pierwsze wypieki znane jako […]

Wegańska Wielkanoc: potrawy na święta wielkanocne

Wegańska Wielkanoc: potrawy na święta wielkanocne

Zbliżające się Święta Wielkanocne kojarzone są z podawanymi w różnej postaci jajkami i mięsem. Jednak osoby pozostające na diecie wegańskiej wcale nie muszą rezygnować z tej okazji z przygotowania i […]

Morwa biała: właściwości, działanie, zastosowanie

Morwa biała: właściwości, działanie, zastosowanie

Pochodząca oryginalnie z Azji południowo-wschodniej morwa biała zdobywa coraz większą popularność wśród osób poszukujących wsparcia w procesie odchudzania czy zmagających się z cukrzycą. Morwa biała i jej właściwości zostały do […]

Dieta a trądzik – co jeść, a czego unikać?

Dieta a trądzik – co jeść, a czego unikać?

Trądzik – bolesne, zaczerwienione krostki na twarzy, dekolcie i plecach potrafią dokuczać nie tylko nastolatkom, ale pojawiać się także w późniejszym wieku. Poza konsultacją u dermatologa i zastosowaniem odpowiednich środków […]

Czy miód może się zepsuć? Jak przechowywać miód?

Czy miód może się zepsuć? Jak przechowywać miód?

Prozdrowotne właściwości miodu znane są od wielu lat. Jest on nie tylko smaczny, ale ma również działanie antybakteryjne, można więc stosować go jako naturalny antybiotyk. Nic więc dziwnego, że używamy […]

Czym można zastąpić masło? Poznaj alternatywy

Czym można zastąpić masło? Poznaj alternatywy

Eliminowanie z diety codziennej masła zdarza się coraz powszechniej u osób z nietolerancją laktozy lub białek znajdujących się w krowim białku. Nie oznacza to jednak, że nie mają one do […]

Kasza kuskus – z czym jeść? Na słodko czy na słono?

Kasza kuskus – z czym jeść? Na słodko czy na słono?

Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla wiecznie zabieganych osób, którym jednak zależy na przygotowaniu zdrowszych posiłków niż zapychające kanapki. Jego lekko orzechowy smak, komponujący się z wchłanianymi aromatami innych składników powoduje, […]

Pomysły na owsiankę: jak zrobić dobrą owsiankę?

Pomysły na owsiankę: jak zrobić dobrą owsiankę?

Jak zrobić dobrą owsiankę? Sposobów jej podawania jest mnóstwo. Można serwować ją na słodko lub w wersji bardziej wytrawnej, z owocami sezonowymi lub suszonymi, bakaliami i innymi dodatkami, które za […]