Beza Pavlova z kremem różanym i truskawkami

Beza Pavlova z kremem różanym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Za sprawą połączenia truskawek z bitą śmietaną oraz słodką bezą, każdy na chwilę może przenieść się do raju. Zrobienie dobrej bezy nie jest trudne. Wystarczy mieć […]

Pudding jaglany z musem z mango

Pudding jaglany z musem z mango

Jaglanka jest obok owsianki najczęściej goszczącym w naszym domu śniadaniem. Moje dzieci uwielbiają najprostszą jej wersję, czyli po prostu ugotowaną kaszę jaglaną z rozgniecionym bananem. Kaszę jaglaną jemy równie chętnie […]

Warzywny gulasz z nasionami amarantusa

Warzywny gulasz z nasionami amarantusa

Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy […]

Jogurt z nasionami CHIA i musem kiwi

Jogurt z nasionami CHIA i musem kiwi

Śniadanie, przekąska lub deser. Najlepiej przygotować wieczorem na śniadanie lub na drugie śniadanie zabrać do pracy. Wystarczy jogurt wymieszać z nasionami CHIA oraz zbledować kiwi i odstawić do lodówki na […]

Tartinki z kajmakiem i orzechami

Tartinki z kajmakiem i orzechami

Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych […]

Pałki kurczaka z topinamburem

Pałki kurczaka z topinamburem

Dostałam 4 kilogramy pomarańczy. Z większości od razu wycisnęłam sok. Resztę użyłam do przygotowania obiadu. Przedstawiam Wam dziś kurczaka marynowanego w soku z pomarańczy, musztardzie z pomidorami suszonymi oraz z […]

Malinowe LOVE

Malinowe LOVE

W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]

Quinoa na sałatce z roszponki

Quinoa na sałatce z roszponki

Quinoa, czyli komosa ryżowa to pseudozboże znane od tysiącleci. Stała się modna ostatnio ze względu na coraz szczersze zainteresowanie dietą wykluczającą gluten. Komosa ryżowa jest bezglutenowa i świetnie zastępuje kasze, […]

Jaglane Muffinki z burakami i nutą tymianku

Jaglane Muffinki z burakami i nutą tymianku

Kto by się spodziewał buraczka w muffince? A buraczka i tymianku? Słodkie buraczki nadają słodyczy i wilgotności ciastu, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt wiele cukru. Każda mama niejadka szuka […]

Domowe Bezmięsne Burgery

Domowe Bezmięsne Burgery

W nawiązaniu do poprzedniego posta, dla wszystkich smakoszy bezmięsnych burgerów powstał przepis na burgera równie smacznego a jednak trochę innego. Sama uwielbiam obie wersje zarówno mięsną jak i bezmięsną. Wszystkie […]