Przejdź do treści

Bigos wegetariański

Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej są nieocenione. Warto by zagościła na naszym stole zwłaszcza zimą i wiosną, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw.

Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 – potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów. Jest też bogatym źródłem witaminy B6, bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy również niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju.

Kapusta kiszona to także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, piękne włosy i paznokcie, wydolność umysłowa). Badania naukowe potwierdzają, że kapusta kiszona sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych.

A więc jedzmy KAPUSTĘ !

Ciekawostka: W Polsce w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim odbywa się na początku września Święto Kapusty. Podczas tej uroczystości wybiera się Króla i Królową Kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości tego warzywa, często eksportowanego i docenianego za walory na całym świecie.

Bigos wegetariański

Potrzebujemy:

1 kilogram kiszonej kapusty

¼ główki białej kapusty

1 duża cebula lub dwie małe

1 kwaśne jabłko

1 duża marchewka

10 śliwek (najlepiej wędzonych)

30 gram suszonych grzybów

2 łyżki koncentratu grzybowego

4 łyżki sosu sojowego sól olej

Przyprawy:

3 ząbki czosnku drobno posiekane

kilka ziaren pieprzu

5 ziela angielskie

4 liście laurowe

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka kminku

kilka ziarenek jałowca

1 łyżeczka cząbru

½ łyżeczki tymianku

kilka ziaren kolendry

½ łyżeczki ziaren gorczycy

Do dzieła:

  • Suszone grzyby moczymy w 1 ½ szklanki zimnej wody i zostawiamy na godzinę (można na noc).
  • Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju.
  • Kiszoną kapustę przelewamy zimną wodą i kroimy na drobniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody, dodajemy przygotowaną cebulę i razem ze wszystkimi przyprawami gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Po tym czasie dodajemy poszatkowaną białą kapustę i starte razem ze skórką jabłko i marchewkę.
  • Grzyby – jeśli są duże – kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodajemy z wodą w której się moczyły oraz śliwki, koncentrat grzybowy i sos sojowy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny (w razie potrzeby w trakcie gotowania podlewamy jeszcze wodą).
  • Bigos najlepiej posolić do smaku na koniec gotowania.
  • Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia po kilku podgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.

Smacznego:)