Morwa biała: właściwości, działanie, zastosowanie

Pochodząca oryginalnie z Azji południowo-wschodniej morwa biała zdobywa coraz większą popularność wśród osób poszukujących wsparcia w procesie odchudzania czy zmagających się z cukrzycą. Morwa biała i jej właściwości zostały do […]

Dieta a trądzik – co jeść, a czego unikać?

Trądzik – bolesne, zaczerwienione krostki na twarzy, dekolcie i plecach potrafią dokuczać nie tylko nastolatkom, ale pojawiać się także w późniejszym wieku. Poza konsultacją u dermatologa i zastosowaniem odpowiednich środków […]

Kasza kuskus – z czym jeść? Na słodko czy na słono?

Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla wiecznie zabieganych osób, którym jednak zależy na przygotowaniu zdrowszych posiłków niż zapychające kanapki. Jego lekko orzechowy smak, komponujący się z wchłanianymi aromatami innych składników powoduje, […]

Pomysły na zdrowe śniadanie do szkoły

Jak uszykować dzieciom do szkoły drugie śniadanie, które nie wyląduje w koszu i zapewni najmłodszym energię w trakcie długiego dnia nauki? Nie muszą to być mało apetyczne kanapki, które większość […]

Czym zastąpić chleb w diecie?

Decydując się na zmianę diety, często staramy się ograniczyć w niej białe pieczywo. Przyczyną mogą być problemy zdrowotne, związane z nietolerancją glutenu, lub po prostu chęć zgubienia dodatkowych kilogramów. Dieta […]

Chlorella czy spirulina?

Spirulina i chlorella – dwie niepozorne algi, które zyskały w ostatnich latach ogromne uznanie jako suplementy diety zbawienne dla naszego organizmu. Niezwykle bogate w substancje odżywcze, wspomagają w procesie oczyszczania […]