Co do kawy wybrać zamiast mleka krowiego?

Okazuje się, że wychwalane ze względu na zawartość wapnia mleko krowie może wielu osobom nie służyć. Produkt ten zawiera wiele białek, które są potencjalnymi alergenami. Uczulenie może pojawić się niespodziewanie […]

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Na łąkach, na leśnych polanach oraz polnych miedzach można latem spotkać roślinę o złocistych kwiatostanach. Tak zróżnicowane siedliska upodobał sobie dziurawiec zwyczajny. Ta niepozorna bylina wyróżnia się szerokim spektrum leczniczych […]

Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny jest, bez wątpienia, najpowszechniejszym i jednym z najbardziej lubianych wielkanocnych dań. Bez żurku wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Sycąca, pachnąca majerankiem i kwaskowa w smaku […]

Szpinakowa Rolada z Łososiem i Chrzanem

Co można zrobić z chrzanem, poza, oczywiście, dodaniem go do wędliny? Czy chrzan jest rzeczywiście nieodzownym składnikiem w polskiej kuchni? Do czego zazwyczaj go używacie? Czy zawsze jest w lodówce […]