Polędwiczki wieprzowe w Sosie Borowikowym 300g

Polędwiczki wieprzowe w Sosie Borowikowym 300g

36,99 

Na stanie

Bez konserwantów
Polski produkt
produkt rzemieślniczy
Źródło białka

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Polędwiczki wieprzowe w Sosie Borowikowym 300g

Polędwiczki wieprzowe w Sosie Borowikowym 300g od Kogoota to konserwa rzemieślnicza polskiej produkcji. Zawiera wyselekcjonowaną polędwiczkę wieprzową pokrojoną w grubą kostkę. Danie uzupełnia wykwintny sos z prawdziwków na bazie demi-glace z dodatkiem śmietany. Jest to dobrze znany i bardzo popularny polski przepis, który, w tym wykonaniu, nabrał nieco francuskiej finezji. A to dzięki połączeniu go z klasykiem kuchni francuskiej – wywarem demi-glace.  Jeden z sekretów tego wyjątkowego smaku polega na długotrwałym gotowaniu. Szef kuchni Kogoota gotuje to danie przez 3 dni, aby się „przegryzło” i nabrało właściwej głębi. Świetnie będzie się prezentować i niebiańsko smakować podane z ziemniakami z patelni i prostą surówką z czerwonej kapusty z winegretem. Można też komponować to danie z paloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i grillowanymi warzywami. Gruby makaron typu wstążka (tagliatelle) też się sprawdzi! Pamiętajcie o natce pietruszki dla dekoracji i dodatkowej porcji witaminy C.

Sposób przygotowania

Dania z oferty Kogoota można w prosty sposób przygotować do spożycia. Firma rekomenduje dwa szybkie sposoby. Po pierwsze możesz po prostu włożyć zamkniętą puszkę, bez papierowego opakowania, do gorącej wody na ok. 10 minut. Po tym czasie otwierasz puszkę przekładasz danie na talerz i podajesz. Kolejna metoda to po prostu podgrzewanie zawartości konserwy na patelni lub w rondlu. Po ok. 5 minutach posiłek jest gotowy. Nic trudnego!

Czy wiesz, że…

Borowik szlachetny (Boletus edulis) to grzyb z rodziny podstawczaków.  Jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Nie występuje naturalnie na półkuli południowej, chociaż został „zawleczony” do południowej Afryki, Australii, Nowej Zelandii i Brazylii.

Rośnie on w lasach zarówno liściastych, jak i iglastych oraz na plantacjach drzew, tworząc symbiotyczne związki z drzewami. Najczęściej jednak spotkać go można w górskich świerczynach. Latem i jesienią grzyb wytwarza nad ziemią owocniki zawierające zarodniki. Owocnik ma duży brązowy kapelusz, który czasami może osiągać 30 cm średnicy i 3 kg wagi.

Nazwy zwyczajowe borowika znacznie się różnią się w zależności od regionu. Włoska nazwa, porcino (l.mn. porcini), oznacza świnię. Pochodzenie to przypisuje się podobieństwu młodych owocników do prosiąt lub zamiłowaniu świń do ich jedzenia. Zaś Angielska nazwa penny bun odnosi się do jego zaokrąglonego brązowawego kształtu. Niemiecka nazwa Steinpilz (grzyb kamienny) odnosi się do twardego miąższu tego gatunku. W Austrii nazywany jest Herrenpilz, „szlachetny grzyb”, podczas gdy w Meksyku hiszpańska nazwa to panza, co oznacza „brzuch”. Inna hiszpańska nazwa, rodellon, oznacza „mały okrągły głaz”, podczas gdy holenderska nazwa eekhoorntjesbrood oznacza „chleb wiewiórki”. Rosyjskie nazwy to bełyj grib – „biały grzyb” w przeciwieństwie do mniej wartościowych „czarnych grzybów” i borowik od bor„las sosnowy”.  W Polsce znamy go jako Borowika – od najczęstszego miejsca występowania borów świerkowych lub sosnowych, lub Prawdziwka – prawdziwego grzyba.

Kogoot

Konserwy firmy Kogoot zawierają dania restauracyjne, przygotowane przez renomowanych szefów kuchni wyłącznie z naturalnych składników najwyższej jakości. Marka to koncept stawiający na pierwszym miejscu smak, bez kompromisów. Puszki nie zawierają żadnych konserwantów., wszystko dzięki sterylizacji szczelnie zamkniętej konserwy. Do każdego dania dobierane są indywidualnie optymalne warunki. Pozwala to na zachowanie smaku i odpowiedniej konsystencji potraw.

Data ważności
09.08.2025

Składniki

Polędwiczka wieprzowa, śmietanka, sos demi-glace, borowik mrożony, cebula, suszone borowiki, olej słonecznikowy, masło, sól, tymianek suszony, pieprz czarny.

Informacja dla alergików: Produkt zawiera laktozę i białka mleka krowiego.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 686 kJ/164 kcal
Tłuszcz 8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,8g
Węglowodany 2,6g
w tym cukry 0,5g
Białko 20g
Sól 0,66g