Makaron z grzybami, porem i słonecznikiem 180g

Makaron z grzybami, porem i słonecznikiem 180g

6,99 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Bez glutenu
Bez laktozy
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł.

Opis produktu

Makaron z grzybami, porem i słonecznikiem to niezwykle świeże i zdrowe danie, które można podać samodzielnie lub może być ono dodatkiem np. do obiadu. Delikatny makaron i grzyby łączą się z aromatycznym porem, a słonecznik nadaje chrupkości całości. Lekka propozycja nada się idealnie na upalne, letnie dni.

Por, choć niepozorny, jest tak naprawdę jednym wielkim magazynem witamin i składników mineralnych. Słonecznik również jest niczego sobie. Jego niewielkie ziarna zawierają witaminy E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, oraz składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

WEDŁUG BABCI

1. Do 450 ml gotującej się wody wsyp zawartość opakowania, dodaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.

2. Gotuj na małym ogniu 12 minut, mieszając od czasu do czasu.

WEDŁUG WNUKA

1. Do naczynia wlej 450 ml gotującej się wody, dodaj zawartość opakowania, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.

2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 2 minuty na pełnej mocy mikrofalówki, a następnie 10 minut na 1/4 mocy.

 

PROPOZYCJA PODANIA

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i przełóż do niego ugotowany makaron. Wymieszaj 100 ml kwaśnej śmietany z 50 g startego sera i zalej makaron. Naczynie z makaronem wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 20 minut. Smacznego!

 

Składniki

makaron z pszenicy durum 81%, por suszony 6,5%, pestki słonecznika 6,5%, grzyby suszone 6% (pieczarki, maślaki).
Może zawierać: mleko, seler, gorczycę, orzechy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 367 kcal
Tłuszcz 3,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 68 g
w tym cukry 1,9 g
Białko 16 g
Sól 0,11 g