Na Zgagę i Refluks Ocet Pelikan Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Zgagę i Refluks Ocet Pelikan Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Zgagę i Refluks Ocet Pelikan Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

Opis i stosowanie

Ocet Pelikan Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml jest przede wszystkim produktem spożywczym, stosowanym do surówek, napojów, galaret itp., Ale ze względu na właściwości poszczególnych składników może być również polecany w przypadku profilaktyki i łagodzenia objawów nieprawidłowej pracy górnej części przewodu pokarmowego. Chodzi głównie o dolegliwości takie jak: zgaga, refluks, Helicobacter, wrzody żołądka i dwunastnicy. Ocet zawiera osobno przefermentowane na miodzie i następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie przeciwbakteryjne, osłaniające i przeciwskurczowe.

Ocet Pelikan jest wytwarzany w małych partiach poprzez fermentację ziół o wyraźnym działaniu w kierunku ochrony przełyku, żołądka i dwunastnicy. Zioła są fermentowanie na miodzie zamiast na cukrze oraz w obecności naturalnych skał krzemianowych, a każdy element procesu ma ważne znaczenie dla efektów zdrowotnych. O tym przeczytasz poniżej.

Na początku Ocet Pelikan powinien być spożywany nie więcej niż po 1 łyżce rozcieńczonej w  co najmniej połowie szklanki z wodą lub sokiem, w trakcie lub po posiłku (2-3 razy dziennie) aby nie podrażniać żołądka. Po ok miesiącu stosowanie octu zmienić na spożycie bezpośrednio przed posiłkami. Przy dobrej reakcji organizmy na ocet można zwiększyć porcje. Pamiętajmy jednak o złotej regule: Wszystko, ale z umiarem!

Uwaga!

Przez pierwsze 2-3 dni od rozpoczęcia spożywania octu możesz odczuwać delikatne zmiany w samopoczuciu w obrębie przewodu pokarmowego (np. zmiana częstotliwości wypróżnień) jest to zjawisko pozytywne związane ze zmianą profilu bakteryjnego zasiedlającego jelita. Po ich ustąpieniu wypróżnienia i ogólne samopoczucie ulegają wyraźniej stabilizacji i poprawie.

Przeciwwskazania:

Ocet „Pelikan” zawiera skuteczne polskie zioła, nie wywołujące w zalecanych dawkach niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami. Jednak ze względu na zawartość szałwii lekarskiej nie powinny stosować go kobiety w ciąży w ilości większej niż 2 łyżki dziennie. Nie spożywaj tego produktu jeśli jesteś uczulony na jakikolwiek jego składnik.

Stosowanie z lekami:

Działanie octu jest przeciwstawne do działania leków zobojętniających (np. soda, IPP) dlatego zaleca się aby po ustąpieniu objawów takich jak zgaga po posiłkowa odstawiać leki zobojętniające.

Składniki i ich właściwości:

Szałwia

Substancje czynne zawarte w szałwii wywierają działanie ściągające na błony śluzowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwskurczowe. Zapobiega wzdęciom. Wyciągi z szałwii podane doustnie skutecznie leczą objawy nieżytu żołądka i jelit, hamują biegunkę.

Tymianek

Posiada właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Po podaniu doustnym składniki czynne tymianku stymulują system GALT (tkanka limfatyczna) układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego. Mają również właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwpasożytnicze.

Pokrzywa

Preparaty z pokrzywy regulują przemianę materii oraz pobudzają krążenie krwi. Mają także właściwości odtruwające, przeciwzapalne i regenerujące. Wyciągi z pokrzywy pobudzają naskórnikowanie, ziarninowanie, czyli regenerację tkanki łącznej i nabłonkowej.

Bylica (ocet z bylicy piołun i bylicy boże drzewko)

Bylice mają działanie pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, także soku trzustkowego, żółci i soku jelitowego, poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. A dodatkowo działają również antybakteryjnie, cytotoksycznie i antynowotworowo, spazmolitycznie, przeciwnieżytowo, przeciwrobaczo, antypierwotniakowo.

Rumianek

Rumianek ma właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, przeciwzapalne, przyspieszające gojenie ran w obrębie błony śluzowej żołądka, przeciwbakteryjne i pobudzające przemianę materii. Właśnie dzięki temu skutecznie łagodzi skurcze i zapalenie żołądka oraz jelit.

Lawenda

Ma działanie uspokajające, rozluźniające psychicznie, pobudzające trawienie i wydzielane soków trawiennych oraz antyseptyczne i przeciwwzdęciowe. Działa również żółciopędnie i rozkurczowo.

Ocet

Działanie zdrowotne octu opiera się przede wszystkim na pozytywnym wpływie żywych kultur bakterii oraz krótkołańcuchowych kwasów organicznych (SCFA) zawartych w occie ma mikrobiotę przewodu pokarmowego oraz na intensyfikację wydzielania enzymów trawiennych.

Wpływ octu na Helicobacter Pylori:

„Może być konieczna rewizja aktualnych wytycznych dotyczących eradykacji (leczenie zakażenia) Helicobacter plori (…). Terapia octem dietetycznym (…) jest obiecującym lekarstwem i zasługuje na dalsze, szczegółowe badania i zastosowanie praktyczne”

Midolo PD, Lambert JR, Hull R, Luo F, Grayson ML. „In vitro inhibition of Helicobacter pylori NCTC 11637 by organic acids and lactic acid bacteria”. J Appl Bacteriol. 1995;79(4):475-479.
Salwa A. M. Nasrata, Abdullah M. Nasrat. „An Alternative Approach for the Rising Challenge of Hypertensive Illness via Helicobacter pylori Eradication”. Cardiol Res. 2015;6(1):221-225
Abdullah M Nasrat, Salwa AM Nasrat, Randa M Nasrat and Mohammad M Nasrat, “A Comparative Study of Natural Eradication of Helicobacter pylori vs. Antibiotics”. General Medicine: Open Access 2015, S1:1
Wpływ octu na wrzody żołądka:

„Niniejsze badanie wykazało, że ocet zapewnia działanie ochronne na żołądek przez mechanizmy przeciwwrzodowe, przeciwutleniające i ochronne żołądka w przypadku owrzodzeń żołądka wywołanych stresem”

Hader Ibrahim Sakr, Mohamed Mansour Khalifa, Mohamed Al Sayed Saleh, Laila Ahmed Rashed, Akef Abdel Halim Khowiled “Protective effect of Apple Cider Vinegar on Stress Induced Gastric Ulcer”. JMSCR Volume 04
Wpływ octu na refluks i zgagę:

Ocet od wieków tradycyjnie jest stosowany w tych zaburzeniach, jednak badań naukowych na ten temat jest zadziwiająco mało.

Brown, R., Sam, C. H., Green, T., & Wood, S. (2014). “Effect of GutsyGum, A novel gum, on subjective ratings of gastro esophageal reflux following a refluxogenic meal”. Journal of Dietary Supplements, doi: 10.3109/19390211.2014.950783
Zoe Yeh. “Is Apple Cider Vinegar Effective for Reducing Heartburn Symptoms Related to Gastroesophageal Reflux Disease?” Arizona State University, 2015

Krzem

Podczas wielomiesięcznej fermentacji octowej ziół w kwaśnym środowisku krzem ze skał krzemionkowych, które dodajemy na czas fermentacji i dojrzewania, przechodzi w postać łatwo przyswajalną. Krzem wspomaga procesy gojenia nabłonka żołądka i dwunastnicy

(Mariangela Rondanelli, Milena A Faliva, Gabriella Peroni, Clara Gasparri, Simone Perna, Antonella Riva, Giovanna Petrangolini and Alice Tartara „Silicon: A neglected micronutrient essential for bone health”. Experimental Biology and Medicine 2021; 246: 1500–1511)

Miód pszczeli

Podczas fermentacji glukoza I fruktoza zawarte w miodzie ulegają przekształceniu do kwasu octowego. Ocet nie zawiera cukrów, jednak wszystkie prozdrowotne składniki miodu pozostają niezmienione w occie.

(Saad B. Almasaudi, Aymn T. Abbas, Rashad R. Al-Hindi, Nagla A. El-Shitany, Umama A. Abdel-dayem, Soad S. Ali, Rasha M. Saleh, Soad K. Al Jaouni, Mohammad Amjad Kamal, and Steve M. Harakeh “Manuka Honey Exerts Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities That Promote Healing of Acetic Acid-Induced Gastric Ulcer in Rats “. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine)

„Badanie wykazało, że miód posiada właściwości silne działanie przeciwwrzodowe, co może wynikać z właściwości przeciwutleniających, które powodują zmniejszenie peroksydacji lipidów i zakłócanie procesu zapalnego”.
Kolejne przytoczone poniżej badania wykazały, że zastąpienie glukozy miodem skraca czas rekonwalescencji pacjentów z zapaleniem żołądka i jelit. Spożywanie miodu miało wpływ na procesy gojenia śluzówki żołądka oraz ograniczenie zakażenia Helicobacter

A. Lychkova, V. Kasyanenko, and A. Puzikov, “Gastroprotective effect of honey and bee pollen,” Experimental & Clinical Gastroenterology, vol. 9, p. 72, 2014.
E. Header, A. E.-M. Hashish, N. ElSawy, A. Al-Kushi, and M. El-Boshy, “Gastroprotective effects of dietary honey against acetylsalicylate induced experimental gastric ulcer in albino rats,” Life Science Journal, vol. 13, no. 1, 2016.
M. A. Abdulrhman, M. A. Mekawy, M. M. Awadalla, and A. H. Mohamed, “Bee honey added to the oral rehydration solution in treatment of gastroenteritis in infants and children,” Journal of Medicinal Food, vol. 13, no. 3, pp. 605–609, 2010.

Dodatkowe informacje:

Żywe bakterie probiotyczne oraz krótkołańcuchowe kwasy organiczne powstające podczas fermentacji octowej stwarzają w żołądku niekorzystne środowisko do rozwoju Helicobacter oraz regulują pH soku żołądkowego.
W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany także tatarak, oregano, podbiał i mięta o podobnym profilu właściwości.
Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania sumy pojedynczych ziół.
Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła są przez wytwórców własnoręcznie uprawiane lub zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

Należy pamiętać, że Inhibitory Pompy Protonowej (IPP), powszechnie stosowane przy objawach refluksu, zgagi i chorobie wrzodowej mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie jelit, mikrobiotę jelitową oraz na inne funkcje organizmu i należy je stosować tylko w wyjątkowych uzasadnionych medycznie przypadkach.

Michael F. Vaezi, Yu-Xiao Yang, and Colin W. Howden. Complications of Proton Pump Inhibitor Therapy. Gastroenterology 2017;153:35–48

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie antyoksydacyjnie, immunostymulujące, przeciwzapalne i cytotoksyczne : Szałwia, Tymianek, Pokrzywa, Bylica (ocet z bylicy i bylicy boże drzewko), Rumianek, Lawenda,