Na Siniaki, Pajączki i Żylaki Ocet Ruczaje Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Siniaki, Pajączki i Żylaki Ocet Ruczaje Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,01 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Ocet „Ruczaje” – na naczynia krwionośne

Opis i stosowanie: ocet polecany kruche naczynka krwionośne objawiające się „pajączkami” i siniakami na skórze, hemoroidami, żylakami. Ocet Ruczaje zmniejsza ryzyko zakrzepicy i udarów mózgu. Ocet ten powinien być stosowany w ilości 20 – 30 ml dziennie  (2-3 łyżki stołowe) po 1 łyżce rozcieńczonej wodą lub sokiem, przed posiłkiem.  Do okładów na siniaki, żylaki, pajączki, opuchlizny należy stosować okłady z octu „Ruczaje” w rozcieńczeniu 1:1 z wodą.

Przeciwwskazania: octu „Ruczaje” ze względu na zawartość jemioły nie należy stosować wewnętrznie przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące ani przez osoby z niedociśnieniem.

Skład: mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne:

Krwawnik

Krwawnik  wykazuje wielokierunkowe działanie – oczyszczające (moczopędne) oraz poprawiające stan żył. Dzięki działaniu moczopędnemu pomaga wyeliminować z tkanki limfatycznej nagromadzone płyny oraz toksyny. Równocześnie poprawia stan żył, wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie i zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych.

Głóg

Głóg powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych zmniejszając napięcie ich ścian. Przetwory z głogu stosowane są pomocniczo w przewlekłej niewydolności naczyń wieńcowych, zaburzeniach rytmu serca u osób starszych, dławicy piersiowej, arytmii i nadciśnieniu.

Jemioła

Ocet z ziela jemioły obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, podnoszą odporność organizmu, działają uspokajająco, przeciwpadaczkowo i przeciwkrwotocznie. Zmniejszają obfitość krwawień miesiączkowych i podnoszą krzepliwość krwi.

Kasztanowiec

Wyciągi z niedojrzałych owoców i dojrzałych nasion służą do leczenia obrzęków pooperacyjnych, pourazowych, zaburzeń krążenia żylnego kończyn i mózgu, żylaków kończyn i odbytu (hemoroidów). Podawane są w przypadku udaru, obrzęku mózgu, w stanach zapalnych żył, przy zakrzepach, zawałach, w profilaktyce zakrzepicy. Wyciągi z owoców i nasion zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń, przywracają elastyczność naczyniom krwionośnym, poprawiają krążenie obwodowe, mózgowe i wieńcowe. Usprawniają krążenie krwi w skórze. Przyśpieszają resorpcję płynów surowiczych w miejscu obrzęku. Hamują stan zapalny oraz odczyn alergiczny.

Aronia

Aronia to roślina bogata w antocyjany o silnym działaniu  przeciwutleniającym. Przyczynia się ona do wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych oraz zmniejszenia ich przepuszczalności. Owoce aronii czarnej, poleca się w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają aż od 1200 do 5000 mg witaminy P (wit. P – rutyna – jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe).

Dodatkowe informacje:

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: nawłoć, kobylak, owoc dzikiej róży

Jemioła bytuje na różnych gatunkach drzew; jej własności różnią się nieznacznie w zależności od „gospodarza”.  Zbieramy jedynie jemiołę bytującą na głogu ze względu na podobne działanie fitoterapeutyczne jemioły i głogu (efekt wzmocnienia).

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania sumy pojedynczych ziół.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła są przez nas uprawiane lub własnoręcznie zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

*  Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

Składniki

mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne::
Krwawnik, Głóg, Jemioła, Kasztanowiec, Aronia,