Na Cukrzycę i Zespół Metaboliczny Ocet Miodowe Lata Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Cukrzycę i Zespół Metaboliczny Ocet Miodowe Lata Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
Dzika Fermentacja
Fermentowany na Miodzie
Niepasteryzowany
produkt rzemieślniczy
Żywy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Cukrzycę i Zespół Metaboliczny Ocet Miodowe Lata Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Opis i stosowanie

Ocet Miodowe Lata Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml rekomendowany jest na cukrzycę i zespół metaboliczny. Ocet zawiera osobno przefermentowane na miodzie, a następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które obniżają poziom cukru we krwi i ułatwiają utrzymanie jego prawidłowych wartości. A także wspierają metabolizm węglowodanów i tłuszczów: *

Ocet ten powinien być stosowany w ilości 10 – 30 ml dziennie (1-3 łyżki stołowe) po 1 łyżce rozcieńczonej wodą lub sokiem, przed posiłkiem.

Ocet nie zawiera cukru! – cukry zawarte w miodzie użytym do fermentacji zostają w trakcie procesu przekształcone w kwasy organiczne. *

Przeciwwskazania:

Ocet „Miodowe lata” zawiera skuteczne zioła, nie wywołujące niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami, jednak ze względu na zawartość szałwii lekarskiej nie należy stosować go przez kobiety w ciąży. *

Zioła i ich właściwości:

Morwa

Morwa biała zawiera składniki obniżające poziom cukru we krwi. Jednym z nich jest związek DNJ, którego działanie polega m.in. na zmniejszaniu szybkości rozkładu skrobi, zawartej w pożywieniu, na cukry proste. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia poposiłkowej hiperglikemii. *

Pokrzywa

Preparaty z kłączy i korzeni pokrzywy regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Pobudzają krążenie krwi, poprawiają samopoczucie psychiczne. Wzmagają procesy tworzenia krwi, co przejawia się we wzroście liczby erytrocytów i limfocytów oraz wzroście poziomu hemoglobiny we krwi. *

Cynamon

Cynamon może powodować modyfikację receptorów insulinowych i GLUT4, poprawiając wnikanie glukozy do komórki. Kolejnym mechanizmem regulacji stężenia glukozy we krwi jest hamujący wpływ cynamonu na wydzielanie amylazy trzustkowej i cukrazy jelitowej – kluczowych enzymów zwiększających biodostępność węglowodanów z pożywienia.

Cynamon zawiera przeciwutleniacze, które mogą regulować poziom glukozy we krwi poprzez stymulowanie receptorów dla insuliny znajdujących się na powierzchni błon komórkowych i zwiększanie ich wrażliwości na działanie tego hormonu – a to właśnie skutkuje obniżeniem stężenia cukru we krwi. *

Mniszek

Składniki czynne mniszka wywierają wpływ hepatoprotekcyjny (ochronny na wątrobę), zapobiegają stłuszczeniu i marskości wątroby oraz powstawaniu kamicy żółciowej. Mniszek to cenny środek wspomagający usuwanie szkodliwych lub zbędnych produktów przemiany materii. Wzmaga diurezę oraz usuwanie kwasu moczowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. *

Szałwia

Szałwia obniża poziom glukozy we krwi poprzez aktywację receptora, usuwającego z krwi nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych, co zwiększa wrażliwość na insulinę. *

Dodatkowe informacje:

Składniki użytego do fermentacji miodu pszczelego oraz żywe bakterie probiotyczne wpływające bezpośrednio na mikrobiotę jelitową mają działanie regulujące poziom cukru. *

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: lipa, nawłoć, goździki, imbir, kurkuma.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy, że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż wyniki stosowania sumy pojedynczych ziół. *

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła (oprócz cynamonu) są przez producentów własnoręcznie zbierane z czystych, dzikich terenów Żuław i Powiśla. Octy wytwarzane są  ręcznie, metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków.  To właśnie sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

 

*  Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

 

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

morwa, cynamon, nawłoć, pokrzywa, mniszek lekarski