Boeuf Bourguignon 280g
Boeuf Bourguignon, czyli „wołowina po burgundzku” to konserwa rzemieślnicza od Ed Red. W puszce zamknięto klasyczne danie z wołowiny i boczku w sosie na bazie czerwonego wina.
Jest to jedna z najsłynniejszych potraw świata. Rozsławiona m.in. przez Julię Child – znaną na całym świecie amerykańską propagatorkę kuchni francuskiej. Określiła ona to danie jako „z pewnością jedno z najsmaczniejszych dań z wołowiny wymyślonych przez człowieka”. To rodzaj francuskiego gulaszu wołowego wolno duszonego w czerwonym winie (często tzw. Burgundzie) i bulionie wołowym. Zwykle aromatyzowany marchewką, cebulą czosnkiem i tzw. bukietem garni (połączenie pietruszki, liścia laurowego i tymianku). Często z dodatkiem boczku, grzybów leśnych i cebulki perłowej.
Nazwa dania prawdopodobnie odnosi się do użycia wina. Najprawdopodobniej nie jest to regionalny przepis z Burgundii. Danie to stało się standardem kuchni francuskiej, zwłaszcza w paryskich bistrach; jednak dopiero w XX wieku zaczęto je uważać za specjalność Burgundii.
Kucharze z Ed Red 'a polecają podanie wołowiny razem z kaszą bulgur oraz szpinakiem usmażonym z cebulą i czosnkiem.
Równie dobrze smakuje w klasycznym zestawieniu po prostu z kromką wiejskiego chleba lub gotowanymi ziemniakami. Świetnie też pasuje do „grubego” jajecznego makaronu pappardelle.
Czy wiesz, że…
Danie jest często „reklamowane jako tradycyjne”, ale po raz pierwszy zostało udokumentowane dopiero drugiej połowie XIX w. Inne przepisy o nazwie „po Burgundzku” z podobnymi dodatkami można znaleźć w połowie XIX wieku na udziec jagnięcy i królika. W tym czasie nie cieszył się wielką renomą, być może dlatego, że często był przygotowywany z resztek gotowanego mięsa
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.