Zupa z Soczewicy
Dania gotowe i zupy5,49 zł
Na stanie
Zupa z Soczewicy – Jej smak zaczerpnięty został z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki. Mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywna. Babcia Zosi zupę z soczewicy gotuje nieco dłużej, aby ziarna z soczewicy rozpadły się, a zupa nabrała jedwabistego smaku.
Sposób przygotowania:
1. Zawartość obu torebek wsyp do 1 litra zimnej wody. Mieszając, doprowadą do wrzenia.
2. Następnie dodaj 1 łyżkę masła lub oleju i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
3. Proponuję podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego (po łyżce na talerz).
Rady Babci Zosi: Zupę z soczewicy gotuję nieco dłużej, bo wtedy ziarenka soczewicy rozpadają się i zupa ma jedwabisty smak.
Liczba porcji: 4 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Skład: soczewica czerwona (min. 32%), makaron zacierka (mąka PSZENNA, jaja), KASZA MANNA, warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), MLEKO w proszku, sól, przyprawa curry (kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, sól, skrobia, pieprz cayenne
Wartość odżywcza w 100 ml suchego produktu: Energia – 1269 kJ/302 kcal; Tłuszcze – 2,1 g, w tym nasycone – 0,4 g; Węglowodany – 55 g, w tym cukry – 6,4 g; Białko – 17,3 g; Sól – 6,5 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.