Na Wzmocnienie i Odporność Ocet Człowiek z Marmuru Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Wzmocnienie i Odporność Ocet Człowiek z Marmuru Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,01 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Dzika Fermentacja
Niepasteryzowany
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy
Żywy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Wzmocnienie i Odporność Ocet Człowiek z Marmuru Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Opis i stosowanie

Ocet „Człowiek z marmuru” to ocet, który szczególnie poleca się na wzmocnienie odporności organizmu. Zwłaszcza w okresie narażenia na infekcje, osłabienia po przebytych chorobach i antybiotykoterapii A także w okresie radio i chemioterapii oraz rekonwalescencji. Mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie, a następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół. Są to starannie dobrane zioła o wysokiej zawartości fitoskładników o działaniu antyoksydacyjny, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym oraz immunostymulującym.

Ocet ten powinien być stosowany w ilości 20 – 30 ml dziennie  (2-3 łyżki stołowe) po 1 łyżce rozcieńczonej wodą lub sokiem, przed posiłkiem.

Przeciwwskazania:

Ocet „Człowiek z marmuru” zawiera skuteczne zioła, nie wywołujące niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami. Ocet ten można stosować u dzieci od 6  r.ż. oraz u kobiet w ciąży i karmiących.

Zioła i ich właściwości:

Babka lancetowata i szerokolistna

W obu gatunkach babek zawarte są glikozydy, flawonoidy, enzymy proteolityczne, fitosterole i sole mineralne (krzem, cynk). Liście babki zwiększają liczbę białych i czerwonych ciałek krwi oraz poziom immunoglobulin. Pobudzają procesy odnowy tkanki i hamują stany zapalne. Wpływają rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwbólowo i ochronnie na miąższ wątroby. Wspomagają procesy odtruwania.

Aronia

Owoce aronii zasobne są w pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Na uwagę zasługuje zawartość żelaza, jodu, manganu, molibdenu i miedzi. Owoce aronii mają właściwości ochronne na trzustkę, wątrobę i nerki, wykazują wpływ antybakteryjny i żółciopędny. Hamują rozwój bakterii nawet opornych na antybiotyki. Wzmagają regenerację komórek wątroby. Antocyjany i flawonoidy aroniowe poprawiają krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe i w kończynach. Działają antyagregacyjnie. Odtruwają organizm. Obniżają stężenie lipidów i cholesterolu we krwi. Ocet aroniowy pobudza procesy krwiotwórcze.

Żeńszeń syberyjski

Wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania. Znosi depresję, lęki. Ochrania serce i wątrobę przed czynnikami stresowymi i toksycznymi. Ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne, antyrodnikowe. Obniża poziom cukru we krwi. Wzmaga diurezę.

Polisacharydy (eleuterany) mają właściwości immunostymulujące, zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną organizmu.

Czosnek niedźwiedzi

Ma działanie przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwmiażdżycowe, antyzakrzepowe, antybakteryjne, pierwotniakobójcze, grzybobójcze i fungistatyczne; żółciopędne, przeciwnowotworowe, odtruwające, przeciwpasożytnicze.

Kwiat bzu czarnego

Wodne wyciągi z kwiatów bzu czarnego uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiając krążenie krwi, mają właściwości immunostymulujące. Obniżają gorączkę, działają napotnie. Wzmagają diurezę i wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Dodatkowe informacje:

Składniki użytego do fermentacji miodu pszczelego oraz żywe bakterie probiotyczne wpływające bezpośrednio na mikrobiotę jelitową mają działanie wspomagające układ immunologiczny.

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: pędy sosny, liść maliny, owoc dzikiej róży, oskoła z białoporkiem brzozowym.

Uwaga!

Jeżeli w składzie zastosowano liść maliny (czytaj etykietę) preparat nie może być stosowany u kobiet w ciąży.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm (dostarczają witamin i minerałów, mają działanie immunostymulujące i antyutleniające itp.), dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty pojedynczego zastosowania tych ziół.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła (oprócz żeńszenia) są przez producentów własnoręcznie zbierane z czystych, dzikich terenów Żuław i Powiśla.  Octy wytwarza się wyłącznie ręcznie, metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków. A to właśnie sprawia, że produkt ma własności probiotyczne

Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

 

Uwagi ogólne:

Ocet jest produktem spożywczym stosowanym od tysiącleci, a bezpieczeństwo jego stosowania w zalecanych dawkach jest potwierdzone badaniami naukowymi. Żywy ocet nie jest suplementem diety ani lekiem a opisane działania lecznicze są przypisane do poszczególnych składników i oparte na przytoczonych badaniach naukowych. Ocet rzemieślniczy należy do żywności funkcjonalnej. Jeżeli chcesz traktować ten ocet w celach leczniczych skonsultuj się ze swoim Lekarzem.

Składniki

babka lancetowata, babka szerokolistna, aronia, żeńszeń syberyjski, czosnek niedźwiedzi, kwiat bzu czarnego, żywe kultury bakterii