Golonko Peklowane w Sosie na Bazie Francuskiej Zupy Cebulowej 300g

Golonko Peklowane w Sosie na Bazie Francuskiej Zupy Cebulowej 300g

31,99 

Na stanie

Bez konserwantów
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Golonko Peklowane w Sosie na Bazie Francuskiej Zupy Cebulowej 300g

Golonko Peklowane w Sosie na Bazie Francuskiej Zupy Cebulowej 300g od Kogoota to konserwa rzemieślnicza polskiej produkcji. Zawiera golonkę wieprzową najpierw peklowane przez 24 godziny, a następnie pieczone w piecu. Sos powstał na bazie francuskiej zupy cebulowej. Soczyste i delikatne mięso z golonki i aromatyczny rozgrzewający sos cebulowy to zupełnie nowe doświadczenie kulinarne. Wyrazisty i niezwykle aromatyczny smak sosu na bazie francuskiej zupy cebulowej wzbogaca smak mięsa. Warto spróbować do z pajdą wiejskiego chleba i prostą sałatką z pomidorów i cebuli lub ziemniakami z patelni i zasmażaną kapustą. Danie dodatkowo zyska na szlachetności jeśli podasz je z lanymi kluskami i wyrazistą sałatką z piklowanych warzyw.

Sposób przygotowania

Dania z oferty Kogoota można w prosty sposób przygotować do spożycia. Firma rekomenduje dwa szybkie sposoby. Po pierwsze możesz po prostu włożyć zamkniętą puszkę, bez papierowego opakowania, do gorącej wody na ok. 10 minut. Po tym czasie otwierasz puszkę przekładasz danie na talerz i podajesz. Kolejna metoda to po prostu podgrzewanie zawartości konserwy na patelni lub w rondlu. Po ok. 5 minutach posiłek jest gotowy. Nic trudnego!

Czy wiesz, że…

Schweinshaxe, w kuchni niemieckiej, to pieczona golonka wieprzowa. Jest to ten kawałek z końca nogi świni, tuż nad kostką i poniżej mięsnej części szynki. Jest szczególnie popularny w Bawarii jako Schweinshaxn lub Sauhax(n). Inna wersja tego dania to Eisbein. To wariant w którym golonkę najpierw się długo marynuje, ale potem lekko tylko gotuje.

Schweinshaxe to jedna z dawniej typowych potraw chłopskich, w której przepisy zostały skomponowane tak, aby niedrogie i twarde kawałki mięsa były smaczniejsze. Podobnie jak popularny Sauerbraten z wołowiny. Takie niedrogie kawałki mięsa zwykle wymagają długich okresów przygotowania. Mięso czasami marynuje się przez kilka dni, a w przypadku dużych kawałków nawet przez tydzień. Schweinshaxe jest następnie pieczone w niskiej temperaturze, zazwyczaj – w zależności od wielkości – przez dwie do trzech godzin.

Najpopularniejszymi dodatkami są ziemniaki i kapusta. Wersja bawarska jest klasycznie podawana z knedlami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą lub z kiszoną kapustą i ziemniakami.

Austriacka wersja tego dania nazywa się Stelze lub w dialekcie Stötzn/Stelzn. Zazwyczaj pekluje się go lub wstępnie gotuje w zalewie z kminku i czosnku. A następnie piecze aż do uzyskania chrupiącej skórki. Na koniec podaje z musztardą, chrzanem i marynowanymi papryczkami chili.

Golonka koleno, a zwłaszcza marynowana i pieczona w ciemnym piwie jest bardzo popularna również u naszych południowych sąsiadów Czechów. Stanowi często dodatek do piwa. Podaje się ją z chlebowymi knedlami i kapustą lub po prostu chlebem, musztardą, chrzanem i ogórkami.

A skąd ta dźwięczna nazwa w języku polskim? Wbrew intuicji nie ma nic wspólnego z goleniem jako czynnością pozbywania się owłosienia za pomocą brzytwy. Należy ją łączyć z wyrazem goleń, która dokładnie oznacza skąd pochodzi ten delikates. Dodatkowo należy podkreślić, że tylko forma golonka jest poprawna w polszczyźnie ogólnej, a określenie golonko jest popularnym regionalizmem.

Kogoot

Konserwy firmy Kogoot zawierają dania restauracyjne, przygotowane przez renomowanych szefów kuchni wyłącznie z naturalnych składników najwyższej jakości. Marka to koncept stawiający na pierwszym miejscu smak, bez kompromisów. Puszki nie zawierają żadnych konserwantów., wszystko dzięki sterylizacji szczelnie zamkniętej konserwy. Do każdego dania dobierane są indywidualnie optymalne warunki. Pozwala to na zachowanie smaku i odpowiedniej konsystencji potraw.

Data ważności
21.09.2025

Składniki

golonka wieprzowa, świeża cebula, sól peklowana, liść laurowy, ziele angielskie.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 723 kJ/174 kcal
Tłuszcz 12g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g
Węglowodany 1,2g
w tym cukry <0,5g
Białko 15g
Sól 0,17g