Na Wzdęcia, Biegunki i Zaparcia Ocet W Drogę Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Wzdęcia, Biegunki i Zaparcia Ocet W Drogę Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,00 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez dodatku cukru
Produkt naturalny
Produkt polski
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Na Wzdęcia, Biegunki i Zaparcia Ocet W Drogę! Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Ocet „W drogę” – na jelita

Opis i stosowanie: ocet polecany na nieprawidłową pracę jelit – zaparcia i biegunki, SIBO, jelito nadwrażliwe, jelito nieszczelne*

Przeciwwskazania: ocet „W drogę” zawiera skuteczne polskie zioła, nie wywołujące niepożądanych objawów ubocznych ani nie wchodzące w interakcje z lekami.*

Skład: mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, rozkurczowe, przeciwzapalne, powlekające, ściągające i regenerujące błonę śluzową:*

Hyzop

Najbardziej uchwytne jest działanie rozkurczowe przetworów z hyzopu na przewód pokarmowy. Ułatwiają one przywrócenie prawidłowych ruchów perystaltycznych jelit, znoszą uczucie bólu i pełności, wywołane nagromadzeniem się gazów, umożliwiają ich odejście i wypróżnienie. Jednocześnie zawarte w surowcu gorycze pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zwiększają łaknienie i usprawniają procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Garbniki zaś działają łagodnie ściągające i przeciwbakteryjnie.*

Tymianek

Właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Po podaniu doustnym składniki czynne tymianku stymulują system GALT (tkanka limfatyczna) układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego. Mają właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwpasożytnicze.*

Liść maliny

Wodne wyciągi z liści maliny obniżają poziom glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe, hamują nieżyty przewodu pokarmowego. Posiadają właściwości antybakteryjne i fungistatyczne, ponadto przeciwzapalne i krwiotamujące. Polecane w leczeniu nieżytów gardła, żołądka i jelit, przy chrypce, kaszlu, chorobie wrzodowej, ponadto przy bólach wyrostka robaczkowego.*

Bylica (ocet z bylicy piołun, bylicy boże drzewko i bylicy pospolitej)

Bylice mają działanie przeciwrobacze, antypierwotniakowe, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, soku trzustkowego, żółci i jelitowego, poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, antybakteryjne, cytotoksyczne i antynowotworowe, spazmolityczne, przeciwnieżytowe. Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Jednocześnie działanie pobudzające ziela na gałązki nerwów wydzielniczych przenosi się na wątrobę, powodując wzmożone wydzielanie żółci oraz zawartych w niej kwasów żółciowych, a także na trzustkę, zwiększając wytwarzanie soku jelitowego i znajdujących się w nim enzymów trawiennych. Związki goryczowe ziela piołunu działają też bezpośrednio na żołądek, powodując rozszerzenie drobnych naczyń błony śluzowej oraz zwiększenie jego ruchliwości, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Ziele działa również rozkurczowo na przewód pokarmowy, przewody żółciowe, trzustkowy oraz moczowe, a także na macicę.*

Oregano

Pobudza trawienie, tonizuje nerwy, żółciopędny. Lebiodka podawana jest przy zaburzeniach trawiennych, przeziębieniu, chorobach zakaźnych, reumatyzmie, kamicy żółciowej, zapaleniu oskrzeli i gardła, zapaleniu zatok i kaszlu. Hamuje wzdęcia i nieżyt żołądka oraz jelit.*

Dodatkowe informacje: żywe bakterie probiotyczne oraz krótkołańcuchowe kwasy organiczne powstające podczas fermentacji octowej stwarzają w jelitach niekorzystne środowisko do rozwoju bakterii Clostridium i stwarzają środowisko do rozwoju prozdrowotnych szczepów bakterii.*

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo mniszek, jasnota lub krwawnik.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania sumy pojedynczych ziół.*

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła są przez nas własnoręcznie uprawiane lub zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

*  Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

Składniki

mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół, które mają działanie antyoksydacyjnie, immunostymulujące, przeciwzapalne i cytotoksyczne :
Hyzop, Tymianek, Liść Maliny, Bylica (ocet z bylicy piołun, bylicy boże drzewko i bylicy pospolitej), Oregano,