Przejdź do treści
Wegetariański Grill

Wegetariański grill – pomysły na smaczne potrawy

Sezon na przyjęcia na świeżym powietrzu jest w pełni rozkwitu i osoby decydujące się na dietę wegetariańską lub wegańską coraz częściej zastanawiają się, co mogą zabrać na spotkanie przy grillu z przyjaciółmi. Opieczony chleb, pita czy ziemniaki to nie jedyne propozycje na wegetariański grill. Przepisy, które znajdziemy w internecie na popularnych blogach zachęcają do eksperymentowania ze smakami intrygującymi nawet zagorzałych mięsożerców.

Zalety zdrowego grillowania

Pieczenie na grillu uznawane jest nie tylko za jedną z najsmaczniejszych obróbek termicznych żywności, ale także najzdrowszą, polecaną przez dietetyków. Oczywiście, konieczne jest przy tym zachowanie zasad bezpieczeństwa, aby uchronić się od szkodliwych dioksyn wydzielanych w trakcie opalania potraw. Mogą się w nich bowiem znajdować toksyczne związki chemiczne osiadające na daniach. Pamiętajmy więc, aby grillować zawsze na specjalnych brykietach lub węglu przeznaczonym do tego celu. Po ich rozpaleniu odczekujemy minimum 40 minut do pojawienia się na nich warstwy popiołu. Warto także zabezpieczyć węgiel i brykiety przed spadającym na nie tłuszczem z marynaty. Wszelkie dania na grilla nie powinny być kładzione bezpośrednio na ruszt, ale na specjalne tacki z dziurkami, które umożliwiają swobodne krążenie gorącego powietrza.

 Grill wegetariański – przepisy na warzywa

Na grillu wegetariańskim nie może oczywiście zabraknąć warzyw, które są podstawą tej diety. Właściwie większość z nich nadaje się do przyrumienienia nad ogniem, po wcześniejszym zamarynowaniu. Bakłażan, cukinia, papryki i bataty nabiorą nowego, intrygującego posmaku, jeśli zanurzymy je w ulubionych ziołach, oleju rzepakowym, sosie BBQ czy sojowym. Atrakcyjnym sposobem ich podania razem będzie szaszłyk wegetariański. Grill nada także ciekawego posmaku warzywom, które nie kojarzą się zazwyczaj z podawaniem ich w ten sposób. Grillowane rzodkiewki są łagodniejsze w smaku, a polane oliwą z pietruszką i czosnkiem będą ciekawą przystawką na imprezę ze znajomymi. Na grillu można również krótko opiec awokado, które trzymane nad ogniem nabiera lekko dymnego aromatu. Znakomicie smakuje z salsą pomidorową lub skropione oliwą i cytryną oraz posypane solą. Jeśli jeszcze dostępne są świeże szparagi, warto również wrzucić je na grilla. Te delikatne warzywa przyrządza się bardzo szybko, a podane ze smakowitymi pastami i hummusami nabierają bardziej wyrazistego posmaku.

Tofu i tempeh z grilla

Zastępujące z powodzeniem mięso w wegetariańskich potrawach tofu i tempeh można również przygotować na grillu. Zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem chili, imbiru, rozmarynu, cząbru lub innych ulubionych przypraw tofu i tempeh można zajadać w wegetariańskich szaszłykach lub burgerach, ewentualnie podać ze smaczną sałatką z sezonowych warzyw.

Marynowane boczniaki z grilla

 Wielbiciele boczniaków, które z dodatkiem odpowiednich przypraw udają z powodzeniem schabowego lub nuggetsy z kurczaka, z pewnością powinni zabrać na grilla wegetariańskiego zamarynowaną wcześniej porcję tych smakowitych grzybów. Zanurzone w sosie winnym lub BBQ lub w mieszance przypraw rodem z tajskiej kuchni, boczniaki potrafią zaskoczyć swoim smakiem nawet osoby, które nie wierzą, że na grillu można przyrządzić coś innego niż karkówkę lub kiełbasę.

Wegetariańskie burgery

 Wdzięcznym i szybkim do przygotowania daniem na grilla wegetariańskiego są także różnego rodzaju burgery warzywne. Kotlety z warzyw strączkowych dostarczających organizmowi niezbędnej porcji białka lub z kaszy jaglanej wystarczy wcześniej ulepić i lekko podpiec, zgodnie z podstawowymi przepisami. Wrzucone na grilla zarumienią i się i zyskają chrupiącą skórkę, stając się pysznym głównym daniem serwowanym z zieloną sałatą.

Grillowane owoce

Nie tylko warzywa nadają się na wegetariańskiego grilla, ale również owoce. Warto wrzucić na ruszt ananasa, który można podać z pikantnymi sosami lub nadziać na szaszłyk wegetariański przełamując nim smak warzyw. Grillowane banany nadziane kawałkami gorzkiej czekolady lub brzoskwinie wprost rozpływają się na języku, stając się wyrafinowanym deserem, którym można zakończyć ucztę z przyjaciółmi.