Masło Ghee z Solą Kłodawską 220g

Masło Ghee z Solą Kłodawską 220g

26,99 

Na stanie

Bez glutenu
Bez laktozy
Produkt polski

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

  • Masło sklarowane ghee razem z solą kłodawską. Dobre do… wszystkiego! Sprawdzi się w gotowaniu, smażeniu, na chleb, do grillowania i pieczenia ryb, a nawet do deserów.

Charakterystyka

  • Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
  • jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
  • ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
  • nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
  • nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
  • może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
  • to w 100% tłuszcz mleczny,
  • zawiera witaminy A,D, E, K,
  • nie zawiera złego cholesterolu,
  • nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
  • Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
    • do smażenia – nie przypala się,
    • do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
    • do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
    • na kanapkę – zamiast zwykłego masła.

    Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.

    Cechy

    • ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
    • jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
    • oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
    • używane do kąpieli – nawilża ciało,
    • wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
    • ochrania śluzówkę żołądka,
    • rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
    • wzmacnia system odpornościowy,
    • działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
    • poprawia pracę mózgu.

    Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Nasz produkt jest naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję – latem półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.

Składniki

tłuszcz zwierzęcy,sól kłodawska

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3675kJ/894kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 73g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0,15g