Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Polder Kajmak

Polder Kajmak

Polder to rodzinna firma, która jest największym w Polsce producentem kajmaków i gotowych mas kajmakowych. Ich specjalnością są absolutnie przepyszne kajmaki, których produkcja opiera się na tradycyjnych recepturach, takich jak kajmak i dulce de leche. Swoje produkty wysyłają do wielu krajów na świecie.

Kajmak pochodzi z obecnych terenów Rosji i Turcji. W polskiej kuchni przybrał formę gęstej, twardniejącej masy, która stała się ozdobą wielkanocnych mazurków. W XIX i w XX wieku używana była jako masa do małych, kruchych babeczek. Z czasem też brązowozłota masa kajmakowa była używana jako polewa do innych ciast (np. tortów). Złotobrązowy kolor masy kajmakowej pochodzi od tego, że we wczesnym etapie jego wytwarzania następuje karmelizacja cukru. Prawdopodobnie taka forma kajmaku została upowszechniona z chwilą większej dostępności cukru, czyli w II poł. XIX wieku. Do tureckiej słodkiej śmietanki z cukrem w polskiej kuchni zaczęto dodawać tłuszcz, wanilię i czekoladę. Na niezwykle słodką polewę, którą dekorowano mazurki, kładziono jeszcze migdały, orzechy i rodzynki. Kajmak, w postaci słodkiej śmietanki, należy do tradycyjnej kuchni bałkańskiej (południowej Europy) szczególnie w Turcji, Serbii, Czarnogórze, Macedonii oraz Bośni i Hercegowinie.

Masa kajmakowa, używana do mazurków, ciast kruchych i tortów, znalazła uznanie przede wszystkim w kuchni szlacheckiej, magnackiej i mieszczańskiej. Kajmakowe, pełne bakalii ciasta były drogie, więc dla kuchni chłopskiej nieosiągalne. Sytuacja ta uległa zmianie po 1945 roku. Mazurki upowszechniły się w poszczególnych częściach kraju, a niektórych kręgach popularne są te właśnie z masą kajmakową.