Imbir w wersji mielonej to roślina znana na całym świecie. Największą jego ilość używa się w kuchni azjatyckiej. Przyprawa posiada specyficzny, mocny aromat z delikatną nutą słodkości, natomiast w smaku jest gorzkawy i palący. Wszystkie te właściwości zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych tj. cytral, zingeron i gingerol.
Według medycyny ajurwedyjskiej imbir jest naturalnym lekiem, szczególnie polecanym w czasie przejedzenia lub do wzmocnienia odporności.
Jak stosować imbir mielony?
Imbir to podstawa kuchni orientalnej, azjatyckiej. Doskonale podkreśla smak i aromat egzotycznych dań. Przyprawa jest idealna do mięs typu drób, cielęcina i wieprzowina, a także z ryb lub sałatek orientalnych.
Imbir to także główny składnik przypraw korzennych, herbat ziołowych o działaniu rozgrzewającym. Poza tym przyprawę warto dodawać do sushi, dobrze komponuje się z marchewką gotowaną, łososiem w stylu tajskim, kurczakiem z sezamem, w zupie z dyni, czy w zupie tajskiej.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.