Na Pamięć i Koncentrację Ocet Eureka Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

Na Pamięć i Koncentrację Ocet Eureka Ziołowy Fermentowany na Miodzie 250ml

85,01 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Polski produkt
Produkt naturalny
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Dlaczego octy EkoAnka są tak wyjątkowe?

  • mają prozdrowotne lub nawet lecznicze właściwości, ponieważ wytwarzane są z mieszanek ziół o udokumentowanych badaniami naukowymi własnościach. Dodatkowo są fermentowane na naturalnym miodzie pszczelim wielokwiatowym a nie na cukrze
  • są żywe: niepasteryzowane, niekonserwowane i niefiltrowane, zatem zachowują wszystkie swoje składniki
  • są cennymi probiotykami i wzbogacają mikrobiotę jelitową. Nie są zaszczepiane jednym szczepem bakterii startowych, a poddawane są tzw. dzikiej fermentacji dzięki obecnym w otoczeniu dzikim drożdżom i bakteriom
  • octy produkuje się tradycyjną, powolną metodą zwaną „orleańską
  • zioła, z których warzone są octy zebrane zostały z dzikich, czystych, ekologicznych obszarów Żuław i Powiśla
  • stosuje się bardzo silne koncentracje ziół: łyżeczka octu odpowiada szklance naparu ziołowego
  • octy wzbogacone są w naturalny krzem i inne niezbędne mikroelementy poprzez warzenie ich wraz ze skałami krzemianowymi
  • cały proces opiera się na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Producenci mają wykształcenie dietetyczne, chemiczne, biotechnologiczne, mikrobiologiczne, a także uprawnienia zielarza fitoterapeuty.

 

Ocet „Eureka ” – na sprawny umysł

Opis i stosowanie: ocet polecany w stanach zwiększonego wysiłku umysłowego np. przed egzaminami w celu poprawy koncentracji i jasności myślenia oraz w chorobach neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, Parkinsona, otępienie starcze) . Ocet ten powinien być stosowany w ilości 20 – 30 ml dziennie (2-3 łyżki stołowe) rozpuszczone w szklance wody lub soku.

Przeciwwskazania: ocet „Eureka” zawiera zioła silne i skuteczne. Nie stosować dla dzieci do 12 r.ż. oraz u kobiet w ciąży i karmiących.

Skład: mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół:

Żeń szeń syberyjski – eleuterokok – Działanie adaptogenne żeń-szenia syberyjskiego polega głównie na stymulowaniu nieswoistej odpowiedzi immunologicznej organizmu na czynniki stresowe, co pozwala przystosować się organizmowi do nowych warunków środowiskowych. Jedno z badań klinicznych prowadzonych z udziałem ludzi potwierdziło większą odporność na czynniki stresowe – takie jak ekstremalna temperatura w pomieszczeniu czy stymulacja akustyczna. Okazało się, że podany ekstrakt z eleuterokoka zwiększał wytrzymałość, wydolność, sprawność fizyczną i koncentrację uczestników badania.  Znajduje zastosowanie w stanach osłabienia, przemęczenia, obniżonej wydolności fizycznej i psychicznej organizmu, gorszej koncentracji oraz w okresie rekonwalescencji. Ekstrakty z żeń-szenia syberyjskiego korzystnie wpływają na procesy uczenia się. Żeń-szeń syberyjski poprawia zdolność adaptacji organizmu do nowych warunków stresowych.

Kokorycz pusta – Znosi nerwice, lęk, niepokój. Łagodzi stres. Działa wyraźnie przeciwbólowo, uspokajająco, nasennie. Jednocześnie poprawia pamięć i kojarzenie, ułatwia koncentrację.

Ashwagandha – żeń szeń indyjski  –zawiera między innymi: witanolidy, alkaloidy, cholinę, kwasy tłuszczowe, aminokwasy oraz cukry. Dzięki zawartości glikowitanolidów roślina wykazuje działanie wzmacniające odporność organizmu. Ponadto udowodniono, że ashwagandha wpływa pozytywnie na układ nerwowy człowieka. Łagodzi stany nerwicowe i lękowe, działa kojąco przy zaburzeniach snu, a nawet depresji. Wspomaga pracę serca, przywraca równowagę emocjonalną i poprawia samopoczucie oraz wzmacnia siły witalne. Może być także stosowana pomocniczo przy artretyzmie, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli i bielactwie. Spożywanie ashwagandhy pozwala wzmocnić zarówno kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Ma to szczególne znaczenie, kiedy jesteśmy narażeni na długotrwały stres oraz wytężony wysiłek fizyczny lub umysłowy.

Rozmaryn Związki antyoksydacyjne, w które obfituje rozmaryn lekarski – dzięki zdolności wyłapywania wolnych rodników – zapobiegają uszkodzeniom kwasów nukleinowych, białek, lipidów i kwasów tłuszczowych. właściwości wzmacniające, powoduje podnoszenie sprawności fizycznej i umysłowej organizmu, w szczególności u rekonwalescentów i u osób starszych,

Rozmaryn stosowany zewnętrznie rozszerza naczynia włosowate, wywołując łagodne przekrwienie. Ponadto stwierdzono, że rozmaryn wpływa pozytywnie na nastrój, redukuje stres i poprawia pamięć. Rozmaryn można również stosować u diabetyków, ponieważ wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.

Rdestowiec japoński   Resweratrol zawarty kłączu rdestowca to związek wpływający prozdrowotnie na komórki centralnego układu nerwowego, m.in. przez działanie antyoksydacyjne. Resweratrol, chroni przed toksycznym wpływem beta-amyloidu, przed niedokrwieniem oraz przed uszkodzeniem reperfuzyjnym. Ma to duże znaczenie u osób z udarem mózgowym. W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych wykazano, że przyjmowanie resweratrolu znacznie zmniejsza uszkodzenia narządu słuchu wynikające z hałasu, niedokrwienia lub zaawansowanego wieku.

Dodatkowe informacje:  Dane piśmiennictwa wskazują, że miód użyty do fermentacji octowej odznacza się wielokierunkowym oddziaływaniem na ośrodkowy układ nerwowy. Wykazuje on działanie uspokajające i ułatwia zasypianie. Podawanie miodu przynosi korzystne efekty w leczeniu nerwic, szczególnie nerwicy neurastenicznej. Przyczynia się do odnowy sił psychicznych organizmu, a także wpływa korzystnie na osłabiony system nerwowy, szczególnie w stanach przemęczenia pracą umysłową, wycieńczenia, apatii i otępienia oraz histerii. Miód wykazuje działanie adaptogenne, a mianowicie podwyższa sprawność fizyczną, działa na układ nerwowy, poprawiając sprawność umysłową, kojarzenie oraz łatwość uczenia się i zapamiętywania, a także wykazuje działanie immunostymulujące. Odznacza się także korzystnym działaniem w nerwicach układowych na tle seksualnym. Miód wspomagany ziołami o działaniu uspokajającym i adaptogennym okazał się bardzo przydatny do leczenia wielu chorób ośrodkowego układu nerwowego, m.in. w padaczce i moczeniu nocnym u dzieci.

Według najnowszych badań choroby neurodegeneracyjne jak i ogólny stan psychiczny człowieka jest zależny w dużym stopniu od mikrobioty jelitowej. Korzystna modyfikacja mikrobioty dokonywana przez ocet oraz żywe bakterie wpływa pozytywnie na stan psychiczny.

W składzie, w zależności od aktualnej dostępności ziół w przyrodzie w mieszance może być zastosowany zastępczo: kurkuma, wawrzyn szlachetny, szałwia lekarska.

Substancje czynne rozpuszczalne tylko w stężonych roztworach alkoholowych są wydobywane z ziół przez uprzednią macerację w alkoholu a dopiero potem fermentację octową.

Użyte zioła zawierają różne składniki czynne różniące się sposobem oddziaływania na organizm, dlatego ich łączne użycie daje efekt synergistyczny (wzmacniający) to znaczy że ich łączne użycie jest bardziej efektywne niż efekty stosowania sumy pojedynczych ziół.

Wszystkie użyte do wykonania mieszanki zioła oprócz żeńszenia są przez nas własnoręcznie zbierane z czystych, dzikich terenów oraz przetwarzane ręcznie metodą fermentacji dzikiej, bez pasteryzacji ani żadnych dodatków, co sprawia, że produkt ma własności probiotyczne.

Podane własności ziół, mieszanek ziołowych, miodów i octów nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne, oparte na badaniach naukowych i wiarygodnych źródłach wskazania, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady. Oferowany produkt nie jest lekiem ani suplementem diety, jest on produktem spożywczym zaprojektowanym, skomponowanym i wyprodukowanym do standardowych zastosowań kulinarnych a własności ziół, mikroorganizmów fermentacyjnych, miodów i innych substancji naturalnie obecnych w produkcie stanowią jego uboczną a nie zamierzoną wartość dodaną.

Składniki

mieszanka zawiera osobno przefermentowane na miodzie i  następnie zmieszane w odpowiednich proporcjach octy z ziół:
Żeń szeń syberyjski – eleuterokok, Kokorycz pusta, Ashwagandha, Rozmaryn, Rdestowiec japoński,