MAKARON (Z RYŻU BRĄZOWEGO) MUSZLA GNOCCHI BEZGLUTENOWY BIO 225 g
Najbliższa wysyłka już za:

MAKARON (Z RYŻU BRĄZOWEGO) MUSZLA GNOCCHI BEZGLUTENOWY BIO 225 g

Gotowanie
Dodaj opinię
Producent:
EAN:
5902811253222

12,99 

Na stanie

Opis:

 

Makaron ryżowy pełnoziarnisty

Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do  makaronów firmy Fabijańscy pochodzi właśnie z upraw włoskich.

W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia uzyskuje się różne odmiany ryżu: ryż brązowy – pełnoziarnisty to ryż zwany kompletnym – niełuskany. Pozbawiony jest tylko plewki i zarodka. Ryż biały, zwany polerowanym jest delikatniejszy ponieważ nie zawiera plewki, ale ma mniej białka, tłuszczu i witamin.

Mąka ryżowa charakteryzuje się wysoką wartością pokarmową wynikającą ze składu aminokwasów. Jest wykorzystywana do produkcji żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia np. żywności dla dzieci, kaszek śniadaniowych oraz pieczywa bezglutenowego. Potrawy z ryżu są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu. Ryż ma średni indeks glikemiczny, czyli po jego spożyciu zawartość glukozy we krwi wzrasta umiarkowanie, co jest ważne dla cukrzyków. Białko ryżu nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczne.

SKŁADNIKI
mąka ryżowa*, naturalna woda źródlana (certyfikowany składnik ekologiczny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości – 15-25 min., al. dente – 9-10 min.
W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1527 kJ / 361 kcal
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Weglowodany: 76 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 2,4 g
Białko: 14 g
Sól: <0,01 g
Mangan: 1,7 mg
Fosfor: 305 mg
Magnez: 115 mg
Tiamina (wit.B1): 0,28mg