Przejdź do treści

Jak parzyć czystek i jakie są jego właściwości?

Wśród ziół o prozdrowotnych właściwościach czystek stał się od pewnego czasu prawdziwym przebojem. Wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zawiera mnóstwo antyoksydantów, obniża stres i poprawia samopoczucie. Jakie są jego właściwości, kiedy warto go pić i jak parzyć czystek, aby jego działanie było w pełni wartościowe?

Czystek – właściwości rośliny

Zalety czystka znane są już od lat starożytnych. Z niewysokiego krzewu obsypanego delikatnymi, białymi lub różowymi kwiatkami, pochodzącego z krajów basenu Morza Śródziemnego, pozyskiwana była wówczas lepka i miękka żywica nazywana ladanum. Uzdrowiciele starożytni stosowali ją do leczenia biegunki, w chorobach dróg oddechowych, a także trudno gojących się ran.

Działanie czystka wynika z bogactwa polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które występują w tej roślinie. Pozwalają one wyłapać toksyny i szkodliwe substancje trafiające do naszego organizmu, dzięki czemu rośnie jego odporność na infekcje, wirusy lub bakterie, zwłaszcza powodujących problemy z górnymi drogami oddechowymi.

Wśród dobroczynnych właściwości czystka wymieniane jest także jego działanie antyalergiczne pomagające w walce z coraz częściej występującymi współcześnie uczuleniami. Regularne popijanie naparów z czystka polecane jest również osobom z zagrożeniem miażdżycą lub problemami układu sercowo-naczyniowego, a nawet z nowotworami, które w znaczący sposób osłabiają odporność organizmu. Czystek można stosować jako wsparcie w walce z problemami skórnymi, jak łupież czy trądzik. Ciekawostką jest fakt, że regularne przyjmowanie czystka zmienia zapach wydzielin z ciała ludzkiego, przez co odstrasza komary, meszki, kleszcze i inne dokuczające nam latem owady.

 Napar z czystka – jak właściwie go przygotować?

Aby nie stracić bezcennych właściwości czystka, należy we właściwy sposób przyrządzać z niego napary do popijania. Znajdziemy go w sklepach zielarskich i aptekach w postaci suszu lub herbatek ekspresowych. Warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie. W suszu czystka pochodzącym z Albanii poza liśćmi znajduje się sporo zmielonych łodyg, przez co ma on nieco bardziej gorzki smak. Smaczniejszy susz czystka o wyższej jakości pochodzi z Grecji i Turcji.

Najpopularniejszą formą spożywania czystka jest popijanie przyrządzonego z niego naparu. Przygotowując porcję dla jednej osoby zalewamy 1 łyżeczkę suszu wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Susz można zalewać kilka razy, przyjmując napój 2-3 razy dziennie, choć można nim całkowicie zastąpić inne napoje, jak herbatę czy kawę.

Przyrządzając dzbanek naparu dla całej rodziny najlepiej zalać czubatą łyżkę suszu litrem wrzącej wody i odstawić ją także na 10 minut pod przykryciem. Herbatka z czystka może być spożywana przez wszystkich członków rodziny, niezależnie od wieku, skutecznie wspierając w walce z infekcjami atakującymi nas szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dla poprawienia smaku czystka, który niektórym wydaje się początkowo zbyt gorzki, można dodać do naparu odrobiny soku z cytryny lub miodu. Większość osób pijących czystek regularnie przyzwyczaja się po pewnym czasie do jego specyficznego smaku i stosuje go bez żadnych dodatków.

Inne sposoby wykorzystania czystka

Czystek może być także stosowany w cięższych, przewlekłych chorobach. Polecanym wtedy sposobem jego przyrządzania jest bardziej intensywny odwar. 10 gramów czystka należy wsypać do 200 ml wody, gotować przez ok. 5 minut i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Dopiero potem odcedzamy go i chłodzimy, podając nie tylko jako napój, ale wykorzystując również do okładów, opatrunków i przemywania ran. W przypadku przyjmowania wewnętrznego odwaru z czystka zalecane jest nieco niższe jego spożycie: ok. 100 ml, 2-3 razy dziennie.

Z czystka można wykonać także inhalację górnych dróg oddechowych, zalewając gorącą wodą 2-3 łyżeczki suszu lub 2 torebki herbatki ekspresowej czystka i wdychając powietrze przez ok. kwadrans. Napar z czystka polecany jest również do płukania jamy ustnej. Usuwa nieprzyjemny zapach z ust i wybiela płytkę nazębną.

Warto pamiętać, że jak w przypadku wszystkich ziół, działanie czystka na nasz organizm widać dopiero po pewnym czasie. Standardowy czas kuracji trwa minimum 30 dni i może zostać przedłużony, jeśli nie występują żadne efekty uboczne będące znakiem uczulenia, jak wysypka, podwyższone ciśnienie czy wyższa temperatura.