SEITAN W PROSZKU BIO 120 g - AMYLON
Najbliższa wysyłka już za:

SEITAN W PROSZKU BIO 120 g – AMYLON

Wegańskie

14,99 

Na stanie

Opis:

Seitan, zwany też inaczej “chińskim czy pszennym mięsem” jest wysokobiałkowym produktem wegańskim. To świetna białkowa alternatywa mięsa. Seitan zawiera niewielką ilość tłuszczów (około 2%) i dużą ilość białka roślinnego. Poza tym seitan jest produktem, w którym występuje duża zawartość błonnika, co cieszy osoby, które mają problemy trawienne. Należy jednak pamiętać , że jest produktem bogatym w gluten, dlatego osoby, które cierpią na jego nietolerancję, nie mogą go spożywać.

SKŁADNIKI
gluten pszenny* (certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1775 kJ / 422 kcal
Tłuszcz: 7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 4,6 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 85 g
Sól: 0,27 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Do miski wlać szklankę wody (ok.125 ml) i wsypać cały seitan w proszku z torebki. Mieszać (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
2) W garnku średniej wielkości zagotować 1,5 litra wody, dodać szczyptę soli i 3 – 4 łyzki sosu sojowego. Gotowe ciasto podzielić i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
3) Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.30 minut.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem