Olej Kokosowy Virgin BIO Bio Planete
Olej Kokosowy Virgin BIO to jadalny olej wytwarzany w wyniku tłoczenia białego miąższu orzecha kokosowego z ekologicznej uprawy. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, a po podgrzaniu topi się do postaci płynnej. Ma długą historię na Filipinach, Sri Lance, Malezji, Polinezji i Indonezji, gdzie rosną drzewa kokosowe.
Ostatnio olej kokosowy zyskał popularność na całym świecie. Ma szeroki zakres zastosowań, od produktów do włosów, przez żywność, po filtry przeciwsłoneczne i dezodoranty. Jego egzotyczny smak i elastyczne właściwości sprawiają, że jest idealnym składnikiem dodawanym do wielu różnych produktów. W niektórych przepisach olej kokosowy może być doskonałym substytutem nabiału dla osób z alergiami lub osób na diecie roślinnej.
Olej kokosowy pochodzi z orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Istnieją dwa główne rodzaje oleju kokosowego: olej z kopry i olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. Chociaż mają podobną zawartość kwasów tłuszczowych, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zawiera większe ilości składników odżywczych, takich jak witamina E i związki bioaktywne, takie jak polifenole (materiały roślinne o właściwościach przeciwutleniających).
Olej kokosowy zawiera wiele składników odżywczych, które mogą przyczynić się do zdrowia i dobrej diety. Jest pełen kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje i może pomóc poprawić funkcje poznawcze, metabolizm oraz zdrowie włosów i skóry.
Z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych nadaje się do smażenia!
Uwaga!
Zestalanie się oleju w temperaturze pokojowej jest jego cechą naturalną i nie wpływa na jakość produktu.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.