Kasza jęczmienna z soczewicą
Najbliższa wysyłka już za:

Kasza jęczmienna z soczewicą

Dania Gotowe i Warzywa
Dodaj opinię
Producent:

5,69 

Na stanie

Opis:

Kasza jęczmienna z soczewicą – Przez lata zapomniane  kasze powoli wracają na nasze stoły. Kasza jęczmienna jest najbardziej popularna ze wszystkich kasz w polskiej kuchni. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak. Połączenie kaszy jęczmiennej z soczewicą to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 400 ml wody (2x objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadą do wrzenia.

2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!

3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

Rady Babci Zosi: mój sposób podania – Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła i usmaż 2 jajka sadzone. Wyłóż ugotowaną kaszę jęczmienną z soczewicą na talerze. Na każdej porcji połóż po jednym jajku i polej pozostałym masłem. Podawaj z kefirem. Smacznego!

Liczba porcji: dla 4 osób

Czas przygotowania:  20 minut

Skład:  kasza jęczmienna (min. 70%), soczewica czerwona (10%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny)

Wartość odżywcza w 100 ml suchego produktu: Energia – 1335 kJ/319 kcal; Tłuszcze – 2,5 g, w tym nasycone – 0,4 g; Węglowodany –  69 g, w tym cukry – 2,5 g; Białko – 9,9 g; Sól – 0,06 g