Kasza jęczmienna z soczewicą 250g
6,49 zł
Brak w magazynie
Dostawa
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Opis Produktu
Kasza jęczmienna z soczewicą to bardzo zdrowa propozycja obiadu, bądź dodatku do niego. Przez lata zapomniane kasze powoli wracają na nasze stoły. Kasza jęczmienna jest najbardziej popularna ze wszystkich kasz w polskiej kuchni. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak.
Połączenie kaszy jęczmiennej z soczewicą to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Soczewica zapobiega zachorowaniu na nadciśnienie tętnicze, anemię i miażdżycę. Jest bogata w witaminy, potas i kwas foliowy.
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 400 ml wody (2x objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
Rady Babci Zosi: mój sposób podania – Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła i usmaż 2 jajka sadzone. Wyłóż ugotowaną kaszę jęczmienną z soczewicą na talerze. Na każdej porcji połóż po jednym jajku i polej pozostałym masłem. Podawaj z kefirem. Smacznego!
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
kasza jęczmienna (min. 70%), soczewica czerwona (10%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Wartości Odżywcze
Wartość Odżywcza | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 319 kcal |
Tłuszcz | 2,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 69 g |
w tym cukry | 2,5 g |
Białko | 9,9 g |
Sól | 0,06 g |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.