Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Warzywny gulasz z nasionami amarantusa

Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy się z duszonymi warzywami, nie dominuje ale też nie znika. Spróbujcie sami. 

Składniki na 2 porcje:

- 1 cukinia

- 1 bakłażan

- 1 cebula

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 papryka czerwona

- pół szklanki nasion amarantusa AMARELLO

- słoiczek KORZENNEGO POMIDORA LUKS POMADA

- puszka pomidorów bez skórek

- szczypta cynamonu

- szczypta mielonej lub świeżo tartej gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

- duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

- zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

1. Pokrój paprykę, bakłażana oraz cukinię w grubą kostkę.

2. Cebulę pokrój w piórka czosnek w cienkie plasterki.

3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę wraz z czosnkiem oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki.

4. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa. wszystko podsmaż.

5. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cały słoiczek korzennego pomidora

6. W osobnym garnku ugotuj amarantus.

7. Dodaj na koniec duszenia gulaszu. 

8. Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką. 



Autor: app

Tagi:
  • na kolację
  • na obiad