Przejdź do treści

Sezamowo-Czekoladowy Sernik

Sernik marzenie dla wszystkich wielbicieli chałwy i serników – oczywiście.  Jest wyjątkowo wilgotny a zarazem puszysty. Jego kremowa konsystencja wspaniale łączy się z czekoladową polewą. Podstawą w każdym serniku jest dobry ser. Ja wybrałam się rano na pobliski bazarek i przyniosłam świeży, kremowy, wiejski ser. Sprawdził się idealnie. Chałwa lniana od GJ-Gacjana dopełniła smaku nadając intensywnie sezamowy smak. Stawiam na naturalne składniki, próbując ograniczać cukier i tu chałwa wpisuje się genialnie. Nie ma w niej grama cukru a jest słodka. Słodzona ksylitolem, bez konserwantów i sztucznych barwników ani aromatów. Dobrą wiadomością dla alergików będzie informacja, że GJ-Gacjana ma w swojej ofercie również chałwy, które nie zawierają orzechów w składzie. Wielki plus!

Nie zdążyłam schłodzić sernika… moje dzieci stały przy mnie z talerzykami w rączkach prosząc jedno przez drugie o „chociaż mały kawałeczek mamusiu…” Uległam!

Składniki (na formę o śr. 21 cm):

Spód

– 100 g herbatników kakaowych

– 100 g masła

Masa serowa

– 800 g sera białego sernikowego

– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 300 g chałwy lnianej sezamowej

– 1 szklanka śmietany 30%

– pól laski wanilii

– dwie łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa 

– 100 g masła

– 2 gorzkie czekolady

Sposób przygotowania:

1. Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotowanie spodu zaczynamy od zblendowania ciasteczek wraz z masłem na konsystencję tzw. mokrego lepkiego piasku.

2. Powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachy. Dociskając wyrównujemy całą powierzchnię blachy.

3. W misie miksera umieszczamy ser wraz z cukrem i mieszamy. Dodajemy chałwę rozkruszając ją w rękach.

4. Dodajemy kolejno jajka, następnie śmietanę, ziarenka z laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko chwilę miksujemy.

5. Gdy masa jest już wymieszana wylewamy ją na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy na płasko.

6. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy na najniższą półkę naczynie z wodą a powyżej wstawiamy sernik. Pieczemy go ok. 1 h.

7. Sernika po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika ale studzimy w wyłączonym i otwartym piekarniku.

8. Gdy sernik ostygnie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło w garnuszku i zdejmujemy z gazu. Do gorącego masła wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę. Mieszamy do momentu gładkiej masy. Studzimy.

9. Gdy polewa już ostygnie wylewamy ją na sernik. Wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.