Kardamon Czarny Owoce BIO 40g

Kardamon Czarny Owoce BIO 40g

18,49 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Certyfikat Eko/Bio
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Zamów w ciągu
, a paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj.

Opis Produktu

Kardamon Czarny Owoce BIO

Kardamon nazywany jest „królową przypraw” ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, jakie oferuje. Choć na pewno słyszałeś i spożywałeś jego zieloną wersję, czy kiedykolwiek jadłeś Kardamon Czarny, zwany też Dużym lub Większym? Pozwól nam przedstawić Ci tę inną odmianę tej przyprawy, o której powinieneś wiedzieć.

Czarny kardamon od dawna jest częścią kuchni indyjskiej. Jego owoce są często większe, grubsze i bardziej pomarszczone niż kardamon zielony. Używa się go głównie do przyprawiania pikantnych potraw, takich jak ryż. Podczas gdy oba rodzaje kardamonu są powszechne w wielu różnych kuchniach, czarna odmiana jest również stosowana w produktach zdrowotnych i kosmetycznych.

Czym jest Kardamon Czarny?

Amomum subulatum to naukowa nazwa czarnego kardamonu. Rozwija się w strąku na roślinach zielnych z rodziny Zingiberaceae (imbirowate). Strąki mają około cala długości, z grubą, pomarszczoną, suchą powierzchnią zewnętrzną, która zawiera małe, lepkie, ciemne nasiona. Czarny kardamon ma silny smak cytrusów i eukaliptusa oraz intensywny zapach.

Kardamon to starożytny składnik tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedyjskiej. Przypisuje się mu wiele właściwości wspomagających utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Może obniżać ciśnienie krwi, poprawiać oddychanie i wspomagać odchudzanie. Co więcej, kardamon  czarny może wspomagać profilaktykę antynowotworową, łagodzić stany lękowe, zwalczać bakterie i chronić wątrobę.

Zastosowania kulinarne

Czarny kardamon z uwagi na swój kamforowy, lekko żywiczny smak i korzenny aromat, doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszów, ryżu, zup z soczewicą oraz wytrawnych przetworów. Bywa sekretnym składnikiem długo gotowanych curry, oraz orientalnych rosołów typu pho. Nadaje się także do doprawiania słodkich sosów. Owoców można używać w całości, lekko rozgniatając ciemną otoczkę.

Zalecane warunki przechowywania:

Przechowywać szczelnie zapakowane w suchym miejscu.

Składniki

Kardamon czarny 100%*
*certyfikowany składnik ekologiczny