Zupa Żurek
Najbliższa wysyłka już za:

Zupa Żurek

Dania Gotowe i Warzywa
Dodaj opinię
Producent:

4,99 

Na stanie

Opis:

Zupa Żurek – Tradycyjna rozgrzewająca i sycąca polska zupa, która znakomicie sprawdza się w chłodne zimowe dni. Babcia Zosia najchętniej gotuje ją na białej kiełbasie i podaje zabieloną gęstą śmietaną z chrzanem i połówką jajka ugotowanego na twardo.

Sposób przygotowania:

1. Zawartość torebki z warzywami wsypać do 750 ml (3 szklanki) zimnej wody, dodać 1 łyżkę masła lub oleju, zamieszać i gotować przez 20 minut.

2. Następnie mieszankę z przyprawami dokładnie wymieszać w 250 ml (1 szklanka) zimnej wody i wlać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut.

3. Polecamy zaprawić kwaśną śmietaną (po łyżce na talerz). Można także dodać po łyżeczce chrzanu dla wyostrzenia smaku.

Rady Babci Zosi: Żurek to ukochana zupa mojej rodziny. Na Niedzielę Wielkanocną gotuję ją na białej kiełbasie, zabielam gęstą śmietaną z chrzanem i podaję z połówkami jajek.

Czas przygotowania:  25 minut

Skład:  warzywa suszone 45% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), mąka żytnia (min. 12%), mleko w proszku odtłuszczone, kwas: suszony kwas mlekowy, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny

 

Wartość odżywcza w 100 ml suchego produktu: Energia – 1281 kJ/303 kcal; Tłuszcze – 0,7 g, w tym nasycone – 0,2 g; Węglowodany –  63,1 g, w tym cukry – 10,3 g; Białko – 10,9 g; Sól – 9,7 g