Zestaw Energia Energia Masala 3x40g

Zestaw Energia Energia Masala 3x40g

31,49 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez glutenu
Bez konserwantów
Produkt polski

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Zamów w ciągu
, a paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj.

Opis Produktu

Masło sklarowane ghee [czytaj: gi]:

  • to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
  • jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je około 7-8 h,
  • pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
  • nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
  • nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
  • może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
  • to w 100% tłuszcz mleczny,
  • zawiera witaminy A,D, E, K,
  • nie zawiera złego cholesterolu,
  • nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.

Zastosowanie:

Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach. Może być używane do:

  • do smażenia – nie przypala się,
  • do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
  • do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
  • do kawy kuloopornej ;),
  • na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
  • Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je
    w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.

    Cechy masła ghee:

    • ma strukturę lipoidalną – idealnie jest przyswajane przez komórki ciała,
    • jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
    • oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
    • używane do kąpieli – nawilża ciało,
    • wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
    • ochrania śluzówkę żołądka,
    • rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
    • wzmacnia system odpornościowy,
    • działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
    • poprawia pracę mózgu.

    Oprócz tradycyjnego naturalnego masła GHEE, występują jego odmiany smakowe:

    • waniliowe z cynamonem i kardamonem:  do słodkości, sosów, zup, warzyw,
    • ziołowe z tymiankiem, rozmarynem, liśćmi curry i kminem rzymskim:  do chleba sosów, mięsa,
    • czosnkowe:  absolutnie do wszystkiego,
    • chilli:  do chleba, sosów, zup, mięsa,
    • bazyliowe:  do sosów, zwłaszcza spaghetti, pizz, tart, chleba, zup,
    • kokosowe:  mieszanka masła ghee z olejem kokosowym, do gotowania, szczególnie polecana do kawy,
      ale także świetna jako krem czy maska do włosów i skóry.
    • z czosnkiem niedźwiedzim:  do jajecznicy, do dań mięsnych,
    • grzybowe (grzyby leśne):  do gulaszu, sosów, pieczeni, zup.

Składniki

Masala: imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz.
Energia do kawy klasyczna: masło sklarowane ghee, olej kokosowy, kardamon, cynamon, wanilia.
Energia do kawy podkręcona: masło sklarowane ghee, olej kokosowy, kardamon, cynamon, wanilia, chilli.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3401 kJ / 825 kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 69g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g0
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g