Zestaw Energia Energia Masala 3x40g

Zestaw Energia Energia Masala 3x40g

29,99 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Bez glutenu
Bez konserwantów
Produkt polski

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Masło sklarowane ghee [czytaj: gi]:

  • to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
  • jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je około 7-8 h,
  • pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
  • nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
  • nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
  • może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
  • to w 100% tłuszcz mleczny,
  • zawiera witaminy A,D, E, K,
  • nie zawiera złego cholesterolu,
  • nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.

Zastosowanie:

Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach. Może być używane do:

  • do smażenia – nie przypala się,
  • do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
  • do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
  • do kawy kuloopornej ;),
  • na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
  • Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je
    w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.

    Cechy masła ghee:

    • ma strukturę lipoidalną – idealnie jest przyswajane przez komórki ciała,
    • jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
    • oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
    • używane do kąpieli – nawilża ciało,
    • wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
    • ochrania śluzówkę żołądka,
    • rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
    • wzmacnia system odpornościowy,
    • działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
    • poprawia pracę mózgu.

    Oprócz tradycyjnego naturalnego masła GHEE, występują jego odmiany smakowe:

    • waniliowe z cynamonem i kardamonem:  do słodkości, sosów, zup, warzyw,
    • ziołowe z tymiankiem, rozmarynem, liśćmi curry i kminem rzymskim:  do chleba sosów, mięsa,
    • czosnkowe:  absolutnie do wszystkiego,
    • chilli:  do chleba, sosów, zup, mięsa,
    • bazyliowe:  do sosów, zwłaszcza spaghetti, pizz, tart, chleba, zup,
    • kokosowe:  mieszanka masła ghee z olejem kokosowym, do gotowania, szczególnie polecana do kawy,
      ale także świetna jako krem czy maska do włosów i skóry.
    • z czosnkiem niedźwiedzim:  do jajecznicy, do dań mięsnych,
    • grzybowe (grzyby leśne):  do gulaszu, sosów, pieczeni, zup.

Składniki

Masala: imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz.
Energia do kawy klasyczna: masło sklarowane ghee, olej kokosowy, kardamon, cynamon, wanilia.
Energia do kawy podkręcona: masło sklarowane ghee, olej kokosowy, kardamon, cynamon, wanilia, chilli.

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3401 kJ / 825 kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 69g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g0
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g