Ryż ze szpinakiem 125g
Najbliższa wysyłka już za:

Ryż ze szpinakiem 125g

Dania Gotowe i Warzywa
Dodaj opinię
Producent:

Ryż ze szpinakiem

5,69 

Na stanie

Opis:

Doskonały jako element dania głównego bądą
jako samodzielny obiad. Z dodatkiem czosnku, nadaje potrawie wyrazisty
smak i niesamowity aromat.

Babcia często przygotowuje go dla dzieci, ze względu na nieocenione zalety szpinaku. Aby nadać tej potrawie wyrazistego smaku, dodaje nieco czosnku. Podaje ją jako jarzynę do obiadu lub z dodatkiem jajka jako danie główne.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA-

Według BABCI:
1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju oraz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszając doprowadą do wrzenia.
1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

Według WNUKA:
1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.

PROPOZYCJA SERWOWANIA

W miseczce roztrzep 1 jajko z solą i pieprzem. Wlej do potrawy od razu po ugotowaniu, zamieszaj i odstaw na 5 minut, aby potrawa zrobiła się aksamitnie gładka. Smacznego!

 

Składniki: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%).

 

Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu:   

Energia – 1395 kJ/333 kcal

Tłuszcze – 0,9 g

w tym kwasy nasycone – 0,2 g

Węglowodany – 73,5 g

w tym cukry – 0,6 g

Białko – 8,4 g

Sól – 0,16 g