Miód Rzepakowy 140g

Miód Rzepakowy 140g

11,99 

Brak w magazynie

Produkt polski

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Miód rzepakowy jest jednym z pierwszych miodów, które pszczoły wytwarzają po zimie. Za sprawą dużej zawartości glukozy bardzo szybko krystalizuje.Jego barwa jest wtedy jasnożółta, kremowa, zapach słaby a smak słodki.

Dzięki procesowi kremowania doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. W składzie miodu rzepakowego, podobnie jak w nektarze pochodzącym z kwiatów rzepaku, występują olejki eteryczne, garbniki, związki gorczycowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z rupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina a także kumaryna, saponiny oraz śladowe ilości alkaloidów.

Miód rzepakowy, jako popularna odmiana miodu kwiatowego, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Czyni go to również przydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Miód ten wykorzystywany jest również w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Zwiększa on jej zdolność do detoksykacji czyli odtruwania organizmu.

Miód rzepakowy jest polecany szczególnie na:

  • wątrobę i drogi żółciowe,
  • serce i naczynia wieńcowe,
  • stany zapalne dróg oddechowych.

Składniki

miód rzepakowy 100%