Makaron z grzybami, porem i słonecznikiem to niezwykle świeże i zdrowe danie, które można podać samodzielnie lub może być ono dodatkiem np. do obiadu. Delikatny makaron i grzyby łączą się z aromatycznym porem, a słonecznik nadaje chrupkości całości. Lekka propozycja nada się idealnie na upalne, letnie dni.
Por, choć niepozorny, jest tak naprawdę jednym wielkim magazynem witamin i składników mineralnych. Słonecznik również jest niczego sobie. Jego niewielkie ziarna zawierają witaminy E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, oraz składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 450 ml gotującej się wody wsyp zawartość opakowania, dodaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
2. Gotuj na małym ogniu 12 minut, mieszając od czasu do czasu.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 450 ml gotującej się wody, dodaj zawartość opakowania, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 2 minuty na pełnej mocy mikrofalówki, a następnie 10 minut na 1/4 mocy.
PROPOZYCJA PODANIA
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i przełóż do niego ugotowany makaron. Wymieszaj 100 ml kwaśnej śmietany z 50 g startego sera i zalej makaron. Naczynie z makaronem wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 20 minut. Smacznego!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.