Mąka razowa jęczmienna BIO Typ 1850 0,5 kg
Najbliższa wysyłka już za:

Mąka razowa jęczmienna BIO Typ 1850 0,5 kg

Ekologiczne
Dodaj opinię
Producent:

5,29 

Na stanie

Opis:

Mąka razowa jęczmienna typ 1850 powstała ze zmielonego na żarnach jęczmienia. Doskonała jako dodatek do innych mąk przy wypieku chleba, klusek, placków. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w jęczmieniu oraz fakt, że zawiera on mniej tłuszczu i kalorii w porównaniu do innych zbóż sprawia, że zboże te jest zalecane przede wszystkim osobom dbającym o piękną sylwetkę i tym, które dążą do jej uzyskania.

Jęczmień jest zbożem pochodzącym z Bliskiego Wschodu a jego właściwości znane są już od okresu neolitu. Nie bez powodu ziarna te zostały uznane jako żywność funkcjonalna.

 Oznacza to, że wszystkie witaminy, pierwiastki i substancje w nim zawarte spełniają ważną rolę pro zdrowotną. Grupa witamin B ma zbawienny wpływ na pracę układu nerwowego, polepsza nastrój, łagodzi napięcie mięśni oraz przyspiesza rezultaty leczenia depresji. Witamina E natomiast, uznana za witaminę młodości, jest silnym antyoksydantem, dlatego niszczy wolne rodniki a tym samym hamuje procesy starzenia się komórek i zapobiega nowotworom. Co więcej, niweluje ryzyko wystąpienia bezpłodności oraz wspomaga jej leczenie.

Właściwości mąki jęczmiennej

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w jęczmieniu oraz fakt, że zawiera on mniej tłuszczu i kalorii w porównaniu do innych zbóż sprawia, że zboże te jest zalecane przede wszystkim osobom dbającym o piękną sylwetkę i tym, które dążą do jej uzyskania. Błonnik zapewnia dłuższe uczucie sytości oraz przyspiesza pracę jelit. Istotne jest również jego działanie podnoszące odporność, gdyż bogaty jest on w beta- glukany, będące naturalnymi stymulatorami układu immunologicznego.

Zawartość w jęczmieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych jest kolejnym argumentem przemawiającym za leczniczym działaniem tego zboża. Odpowiadają one za funkcjonowanie tego, co mamy najcenniejsze- mózgu i serca. Mają także wyjątkowo duży wpływ na układ odpornościowy a fakt, że ich źródło można dostarczyć tylko i wyłącznie z pożywieniem, skłania do tego, aby bilansując swoją dietę sięgać po produkty powstałe na bazie mąki jęczmiennej.

Potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i mangan to zbiór pierwiastków płynących z bogatego wnętrza jęczmienia. Potas wraz z magnezem odpowiadają za prawidłową pracę serca, mięśni oraz odpowiedni poziom ciśnienia krwi. Wapń i mangan to sprzymierzeńcy walki z osteoporozą a cynk poza tym, że wzmacnia włosy, paznokcie i wygładza skórę to sprzyja również pracy tarczycy oraz bierze udział w procesach kontrolujących poziom cukru we krwi. Ma on również zbawienny wpływ na leczenie depresji, która dotyka coraz częściej ludzi wszystkich grup wiekowych.

Dania z mąki jęczmiennej

Mąka jęczmienna od wieków służyła do wypieku wspaniałego chleba.  Nadaje się również do wyrobu klusek, naleśników oraz do wypieku ciasteczek. Niecodzienny smak produktów z niej przygotowanych zachwyci każdego, kto potrafi docenić dobro płynące prosto z natury. 

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL 
Kraj pochodzenia – Polska