Kurki (inaczej pieprznik jadalny) to przepyszny grzyb zwany złotem polskich lasów. W ich złocistych kapeluszach możemy znaleźć prawdziwą bombę witaminową (witamina B-1 do B12, witamina C, witamina D, witamina E, witamina H). Kurki cechują się też dużą różnorodnością związków fenolowych, które działają przeciwutleniająco, co spowalnia proces starzenia się organizmu. Runoland to producent, który stawia na tradycyjne metody produkcji, proste składy i produkty z certyfikatami eko. Dlatego w kurkach marynowanych nie znajdziecie środków konserwujących, wzmacniaczy smaku czy spulchniaczy.
Marynowane grzyby sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy do kanapki. Mogą być też ciekawą bazą dla wegańskiego leczo, a po odcedzeniu i opłukaniu można z nich stworzyć pyszny sos grzybowy.
Przepis na sos: grzyby odcedzić i wypłukać. Następnie podsmażyć i dodać szklankę bulionu (może być wegański). Delikatnie dusić dodając oregano, bazylię, lubczyk i inne ulubione przyprawy – kwaskowy smak można przełamać dodając łyżeczkę cukru. Po dodaniu wszystkich składników dusić przez około 5 minut na średnim ogniu, a na końcu zagęścić np. mlekiem i/lub mąką
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.