Kurka marynowana 220g

Kurka marynowana 220g

12,99 

Na stanie

Bez glutenu
Bez laktozy
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł.

Opis produktu

Kurki (inaczej pieprznik jadalny) to przepyszny grzyb zwany złotem polskich lasów. W ich złocistych kapeluszach możemy znaleźć prawdziwą bombę witaminową (witamina B-1 do B12, witamina C, witamina D, witamina E, witamina H). Kurki cechują się też dużą różnorodnością związków fenolowych, które działają przeciwutleniająco, co spowalnia proces starzenia się organizmu. Runoland to producent, który stawia na tradycyjne metody produkcji, proste składy i produkty z certyfikatami eko. Dlatego w kurkach marynowanych nie znajdziecie środków konserwujących, wzmacniaczy smaku czy spulchniaczy.

Marynowane grzyby sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy do kanapki. Mogą być też ciekawą bazą dla wegańskiego leczo, a po odcedzeniu i opłukaniu można z nich stworzyć pyszny sos grzybowy.

Przepis na sos: grzyby odcedzić i wypłukać. Następnie podsmażyć  i dodać szklankę bulionu (może być wegański). Delikatnie dusić dodając oregano, bazylię, lubczyk i inne ulubione przyprawy – kwaskowy smak można przełamać dodając łyżeczkę cukru.  Po dodaniu wszystkich składników dusić przez około 5 minut na średnim ogniu, a na końcu zagęścić np. mlekiem i/lub mąką

Składniki

kurki (Cantharellus cibarius) (50%), woda, ocet, cukier, cebula, marchew, przyprawy (w tym gorczyca), sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 27 kcal/114 kJ
Tłuszcz 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 6,3g
w tym cukry 4,1g
Białko 0,6g
Sól 1,7g