Kasza jęczmienna z soczewicą

Kasza jęczmienna z soczewicą

6,49 

Na stanie

Bez dodatku cukru
Bez glutenu
Bez laktozy
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł.

Zamów w ciągu
, a paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj.

Opis produktu

Kasza jęczmienna z soczewicą to bardzo zdrowa propozycja obiadu, bądź dodatku do niego. Przez lata zapomniane  kasze powoli wracają na nasze stoły. Kasza jęczmienna jest najbardziej popularna ze wszystkich kasz w polskiej kuchni. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak.

Połączenie kaszy jęczmiennej z soczewicą to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.

Soczewica zapobiega zachorowaniu na nadciśnienie tętnicze, anemię i miażdżycę. Jest bogata w witaminy, potas i kwas foliowy.

 

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 400 ml wody (2x objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadzić do wrzenia.

2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!

3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

Rady Babci Zosi: mój sposób podania – Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła i usmaż 2 jajka sadzone. Wyłóż ugotowaną kaszę jęczmienną z soczewicą na talerze. Na każdej porcji połóż po jednym jajku i polej pozostałym masłem. Podawaj z kefirem. Smacznego!

Liczba porcji: dla 4 osób

Czas przygotowania:  20 minut

 

EAN
5903776001057

Składniki

kasza jęczmienna (min. 70%), soczewica czerwona (10%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny)

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 319 kcal
Tłuszcz 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 69 g
w tym cukry 2,5 g
Białko 9,9 g
Sól 0,06 g