Przejdź do treści

Woda kokosowa. Właściwości i zastosowania

Co skrywa w sobie ulubiony napój gwiazd takich jak: Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore? Dlaczego Madonna przekonana jej magicznymi właściwościami postanowiła wykupić całą firmę, która ją produkuje? Odpowiedzi na te pytania uzyskamy przyglądając się źródłu całe całego zamieszania.

Najlepsze to, co skrywa wnętrze…

Napój ten pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych kokosów.  Pobierany jest z gleby przez drzewo kokosowe, a następnie wędruje od korzeni aż do samych koron, ulegając przy tym procesom wielokrotnej filtracji. Jest niskokaloryczny (100 ml napoju zawiera 19-24 kcal), pozbawiony tłuszczów, laktozy, glukozy i zawiera niską zawartość cukrów, co czyni go zdatnym do picia przez wszystkich, również diabetyków i alergików. Równocześnie bogaty jest w składniki niezbędne dla ludzkiego organizmu (potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, fosfor) i witaminy (B1, B2, B3, B5, B6 i C) oraz zawiera poziom elektrolitów niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi, co z kolei czyni go nie tylko zdatnym ale i wskazanym do picia przez wszystkich.

Ile więc się powinno pić dziennie?

Najlepiej rozdzielić na ok. 100-150ml porcje (aby nie obciążyć organizmu wchłanianiem substancji), pijąc na czczo, między posiłkami lub podczas i po treningu, a za całkowitą dawkę uznaje się 0,25-0,5l.

Woda kokosowa – właściwości, czyli do czego nam służy

  • Słynie przede wszystkim ze swoich zdolności nawadniających (nawet do 10 razy lepiej od innych nawadniaczy) i orzeźwiających, używana jest więc jako naturalny izotonik. Wykorzystywana przez sportowców po i w trakcie treningów w celu uzupełnienia elektrolitów.
  • Polecana w szczególności osobom narażonym na stres, chorującym na anemie, posiadającym hipokaliemie i cierpiącym na kaca.
  • Korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego (Cytokininy, roślinne hormony wzrostu, działają przeciwzakrzepowo), a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i zawałów serca. Obniża ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie, obniża poziom cholesterolu, reguluje przyswajanie cukrów oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.
  • Pomocna dla osób odchudzających się. Jej bioaktywne enzymy usprawniają pracę układu pokarmowego, ułatwiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Pomaga również przy zatruciach lub problemach układu pokarmowego (podaje się ją między innymi przy biegunce czy wymiotach).
  • Wodzie kokosowej przypisuje się również właściwości antybakteryjne, antywirusowe (zwalcza m.in. wirusa opryszczki oraz grypy), antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne.
  • Posiada dobroczynne działanie w leczeniu chorób układu moczowego (zmniejsza stres antyoksydacyjny w nerkach, rozbija kamienie nerkowe).

Magia kinetyny
Jednym ze składników wody kokosowej jest kinetyna – naturalny roślinny hormon wzrostu występujący w ludzkim DNA, opóźniający proces starzenia się komórek skóry. Jest skutecznym antyoksydantem, jej regularne picie lub stosowanie jako toniku na twarz poprawia nawilżenie, wygładza, ujednolica koloryt i dodaje blasku zmęczonej cerze. Poprawia nie tylko stan skóry ale także wzmacnia  paznokcie i sprawia, że włosy będą mocniejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszczały. Usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki zapobiegając rozwojom groźnych chorób, w tym również nowotworów.

Jaka woda kokosowa jest najlepsza?

Znając już dobroczynne działania wody kokosowej warto zastanowić się, którą najlepiej wprowadzić do naszej codziennej diety. Najlepszą opcją zdecydowanie jest czysta woda kokosowa pobawiona dodatkowych składników czy ulepszaczy smaku.

Cieszmy się więc jej smakiem i korzystajmy z dobroczynnych jej właściwości !