Przejdź do treści

Wegańska Wielkanoc: potrawy na święta wielkanocne

Zbliżające się Święta Wielkanocne kojarzone są z podawanymi w różnej postaci jajkami i mięsem. Jednak osoby pozostające na diecie wegańskiej wcale nie muszą rezygnować z tej okazji z przygotowania i serwowania różnych smakołyków. Bogactwo przypraw oraz zamienników w diecie bez mięsa i nabiału jest obecnie tak powszechne, że uszykowanie wegańskiej Wielkanocy nie przysporzy więcej pracy niż ugotowanie tradycyjnych potraw. 

Wege Wielkanoc – czym zastąpić nabiał?

Aby uzyskać charakterystyczny smak i aromat potraw z dodatkiem jajek, niezastąpioną przyprawą okazuje się czarna sól kala namak. Mimo nazwy, ma ona barwę szarego, nieco brązowego różu. Jajeczny posmak i zapach nadają jej znajdujące się w soli kala namak siarczany. Dodając ją do gotowanej i zblendowanej ciecierzycy z puszki można uzyskać bazę pod pastę bezjajeczną na kanapki. Warto wykorzystać również wodę z puszki, tzw. aquafabę, która stała się przebojem kuchni wykluczającej nabiał. Połączona z musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą kala namak i dowolnym słodzikiem, aquafaba tworzy doskonały, gęsty majonez, który można dodać do sałatki jarzynowej będącej kolejną tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Wegański majonez uzyskamy także z mleka sojowego, blendowanego słonecznika lub kaszy jaglanej, do których oczywiście należy dodać czarnej soli kala namak. 

Na stole wielkanocnym mogą pojawić się też wegańskie jajka faszerowane. Fantazja kulinarna nie zna granic i zamiast jajek wykorzystujemy pieczone i wydrążone połówki ziemniaków napełniane farszem z ciecierzycy, kaszy jaglanej, czarnej soli, majonezu wegańskiego i ulubionych przypraw: koperku, szczypiorku, czosnku niedźwiedziego czy kurkumy. 

Wegańskie potrawy wielkanocne – tradycyjny żurek na zakwasie

Żurek to potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Tradycja podawania tej zupy sięga w Polsce XVI wieku, kiedy to serwowano go właśnie w postaci wegańskiej. Zakwas był rozrabiany z wodą, doprawiany suszonymi grzybami, czosnkiem i chrzanem, a następnie podawany z chlebem i ziemniakami jako rozgrzewające danie śniadaniowe. Dopiero w wieku XIX zaczęto dodawać do żurku kiełbasy i jajka. 

Najważniejszym składnikiem żurku jest zakwas, który można z łatwością przygotować samodzielnie w domu na bazie dowolnej mąki: jaglanej lub gryczanej, jeśli unikamy również glutenu, pszennej albo żytniej. Wystarczy połączyć mąkę z letnią wodą, czosnkiem i dodać ewentualnie skórkę chleba na zakwasie w dużym słoju lub szklanej butelce. Odstawiony w ciemne miejsce na 3-7 dni zakwas warto ze dwa razy zamieszać, a gotowy przechowywać w lodówce. Należy wymieszać go z bulionem warzywnym do momentu uzyskania pożądanej kwaśności, a serwując na stół – dodać do niego ziemniaki, drobną fasolę lub jabłko pieczone z ziołami: czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i czosnkiem. 

Wegańskie Święta Wielkanocne – czym zastąpić mięso?

Pieczone mięsa i wędliny na wegańskim stole wielkanocnym z powodzeniem zastępują liczne wersje warzywne. Do najpopularniejszych i najsmaczniejszych należą pasztety przygotowywane z zielonej soczewicy, pieczarek, selera lub białej fasoli. Można dodać do nich fantazyjne dodatki, w zależności od upodobań: gruszki, suszoną żurawinę lub śliwki, a nawet kiszone ogórki, uzyskując za każdym razem odmienną wersję potrawy, która przekonuje nawet zdeklarowanych mięsożerców do wegańskich przepisów.

Wegańskie słodycze – proste i wyjątkowo smaczne

W ramach wielkanocnego świętowania można pozwolić sobie także na słodkie ciasta, tym bardziej że ich wegańskie wersje są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a często nie wymagają nawet pieczenia. Wegański sernik z kaszy jaglanej na czekoladowym spodzie z płatków owsianych i z czekoladową polewą wystarczy jedynie schłodzić porządnie w tortownicy w lodówce, aby masa zgęstniała i pozwoliła się z łatwością pokroić. Warto pokusić się także o zrobienie wegańskiego i bezglutenowego mazurka, którego ważnym składnikiem jest puree warzywne z pieczonego batata, dyni lub marchewki. To one nadają ciastu wyjątkową kruchość, słodki smak, a jednocześnie odpowiednią konsystencję.