Przejdź do treści
Masło Orzechowe - niezastąpiony składnik śniadania!

Śniadania z masłem orzechowym – proste i pyszne

Sprawdź nasze propozycje na pyszne i łatwe w przygotowaniu śniadania z masłem orzechowym, idealne na rodzinne poranki. 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia

O tym, że śniadanie jest najważniejsze słyszał chyba każdy. Jak tę wiedzę przełożyć na praktykę? Stosując kilka prostych zabiegów, możesz sprawić, że śniadania będą przyjemnością, a dzięki temu staną się codziennością.

Zastosuj kilka moich trików!

1) Planuj. Jako kobieta prowadząca dom, słowo ‘plan’ wypowiadam częściej niż project manager w korporacji. Ale to pomaga. Kolejny dzień planuję już wieczorem. Jeśli ustalę z dziećmi co zjemy rano, to:

– po pierwsze mogę zacząć przygotowania do śniadania z wyprzedzeniem (np. płatki owsiane moczę wieczorem z dodatkami suszonych owoców i rano tylko podgrzewam);

– po drugie rano wiem, ile czasu mi ono zajmie (czyli wiem, do której godziny mogę spać);

– a po trzecie i najważniejsze – umowa to umowa. Miała być jajecznica, to jemy jajecznicę. Nie rozważamy, czy może jednak owsiankę. Chłopcy lubią, gdy uzgadniamy nasze plany i honorowo się ich trzymają.

2) Planowanie z dziećmi to jedno, planowanie zakupów to drugie. Rozpisanie na kartce kilku śniadań na najbliższe dni ułatwi Wam wyjście z monotonii i zadbanie o różnorodność posiłków, co jest niezwykle ważne.

3) Pamiętaj o wartościowych dodatkach. Owsianka na wodzie z rodzynkami i jabłkiem inaczej odżywia dziecko niż ta sama owsianka z dodatkiem masła migdałowego, mleka ryżowego z wapniem i łyżeczką zarodków pszennych. Mam kilka stałych dodatków, bogatych w witaminy i minerały, zdrowe tłuszcze i białko roślinne, które dorzucam do dań, aby lepiej się odżywiać. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych dodatków.

4) Zapasy. Robię większe porcje kaszy z owocami, mrożę w małych pojemniczkach i mam awaryjne danie do rozmrożenia i zagrzania w garnuszku w 5 minut.

Moje mini – super – dodatki:

– pestki dyni i słonecznika,

– masła orzechowe

– tahini (pasta sezamowa)

– ‘mleka’ roślinne wzbogacone wapniem

– zarodki pszenne,

– płatki drożdżowe

– zmielone siemię lniane i chia

– natka pietruszki,

– kiełki.

Masło Orzechowe

Masła orzechowe to moje niedawne odkrycie. Dotąd znałam jedynie masło z orzeszków ziemnych, ale gdy posmakowałam tego migdałowego… Nagle okazało się, że masło orzechowe jest nie tylko przepyszne samo wyjadane łyżeczką. Dodane do jaglanki i owsianki niesamowicie wzbogaca ich smak. Ponadto wspaniale się spisuje jako drugie śniadanie. W połączeniu z odrobiną powideł śliwkowych tworzy pyszną szkolną kanapkę.

Co jest warte podkreślenia? Pamiętajcie, że rozkład źródeł energii w diecie dzieci jest nieco inny niż u dorosłych – dzieci potrzebują więcej tłuszczu, dlatego dodanie łyżeczki takiego masła rozwiązuje problem. Ja mam w domu na zmianę masło z orzechów laskowych, z migdałów, z orzechów włoskich lub pasty mieszanki jak te od Basia Basia.

Kasia Błażejewska-Stuhr – Mama w wielkim mieście

Autorką wpisu jest dietetyk kliniczny i psychodietetyk