Przejdź do treści

Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?

Ostropest plamisty, pochodzący z rodziny roślin astrowatych, nazywany bywa potocznie ostem i traktowany jako chwast. Tymczasem ma wyjątkowo dobroczynne działanie dla naszego organizmu, doceniane od przeszło dwóch tysięcy lat w medycynie tradycyjnej. Dziś ponownie zdobywa popularność wśród osób pragnących zadbać o swoje zdrowie.

Ostropest plamisty – właściwości

Właściwości ostropestu plamistego opisane zostały po raz pierwszy przez greckiego lekarza i botanika Dioscoridesa, żyjącego i pracującego w Rzymie w czasach cesarza Nerona. Jego monumentalne, 5-tomowe dzieło „De Materia Medica” pozostaje do dzisiaj wyjątkowym źródłem wiedzy o historii zielarstwa i ziołolecznictwa.

W owocach ostropestu plamistego znajduje się kompleks flawonolignanów, czyli sylimaryna, która pobudza zdolności regeneracyjne wątroby i chroni ją przed toksycznymi związkami. Sylimaryna ma tak silne działanie antytoksyczne, że pomaga nawet przy zatruciach muchomorem sromotnikowym, pestycydami lub alkoholem i pozwala szybko pozbyć się szkodliwych związków z organizmu. Może także obniżać stężenie bilirubiny, której nadmiar występuje w trakcie chorób wątroby, powodując zażółcenie skóry i gałek ocznych. Ostropest stymuluje powstawanie i wydzielanie żółci, przyczyniając się do leczenia kamicy i kolki żółciowej, a także pomaga w pozbywaniu się z organizmu toksyn, co umożliwia jego skuteczne oczyszczenie.

Nasiona ostropestu plamistego powinny być również spożywane przez osoby cierpiące na wzdęcia i zgagę, a zapobiegawczo – dla ochrony przed miażdżycą. Obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Mogą łagodzić migrenowe bóle głowy i objawy choroby lokomocyjnej oraz morskiej. Pozwalają także uregulować czas krwawienia miesięcznego, dzięki czemu są polecane kobietom cierpiącym z powodu endometriozy.

Spożywając regularnie ostropest plamisty, zadbamy o naturalną suplementację witamin z grupy B, D, E i K, a także składników mineralnych – miedzi, selenu i cynku.

Wyjątkowe właściwości ma również olej z ostropestu plamistego. Znajdziemy w nim znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E i sylimarynę. Spowalniają one procesy starzenia się skóry, leczą stany zapalne, hamują zmiany skórne występujące przy łuszczycy, chronią komórki skóry przed wolnymi rodnikami i szkodliwym wpływem promieni UVA i UVB.

Ostropest plamisty – odchudzanie

Substancje znajdujące się w nasionach ostropestu plamistego polecane są jako wspomaganie w walce z nadwagą. Ich oddziaływanie na wątrobę i kompleksowo na cały układ pokarmowy przyspiesza spalanie kalorii i redukcję tkanki tłuszczowej. Składniki mineralne znajdujące się w ostropeście plamistym pozwolą dodatkowo zadbać o jędrność skóry, niwelując jeden z kłopotliwych efektów stracenia zbędnych kilogramów.

Ostropest plamisty – zastosowanie

Ostropest plamisty dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i sklepach zielarskich w postaci nasion, ale też gotowych suplementów: drażetek lub kapsułek. Najskuteczniejsze jest stosowanie nieprzetworzonych przemysłowo nasion rośliny. Drobno zmielone mogą być spożywane w ilości jednej łyżeczki, bezpośrednio po posiłku. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to dwie łyżeczki dziennie. Można również dodawać je do herbaty, sporządzić napar, zalewając nasiona gorącą wodą lub spożywać w jogurtach, owsiankach i płatkach na śniadanie. Brak określonego smaku nasion ostropestu plamistego pozwala również dodać je do sałatek czy sosów. Kuracja będzie skuteczna, jeżeli zastosujemy ją przez dłuższy czas, co najmniej miesiąc, choć efekty jej działania można zauważyć już po dwóch tygodniach.

Ostropest plamisty – przeciwwskazania

Przy przestrzeganiu zalecanych dawek przyjmowania nasion ostropestu plamistego nie występują żadne skutki uboczne, nawet po długim czasie. Nie należy jednak stosować ich jako środka na ostre zatrucia. Brak miarodajnych badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania ostropestu plamistego powoduje także, że nie zaleca się ich podawać dzieciom poniżej 12. roku życia, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.