Przejdź do treści

Czy miód jest zdrowy?

Czy miód jest zdrowy?

Nie bez powodów nazywany „płynnym złotem” ze względu na cały wachlarz właściwości zdrowotnych miód stosowany jest przez ludzi od wieków. Już w starożytnym Egipcie doceniono ten produkt używając go jako kosmetyk, afrodyzjak i środek do balsamowania. Niektórzy uważają, że swoją niezwykłą urodę Kleopatra zawdzięczała częstym kąpielom w oślim mleku i miodzie. Podobnie Poppea, żona cesarza Nerona używała mleczno-miodowych okładów na wiecznie młodą i piękną skórę twarzy. Ale po co nam aż tak odległe wędrówki w czasie, wystarczy cofnąć się do naszego dzieciństwa, w którym babcia każdą dolegliwość katowała właśnie miodem. Jednak czy miała rację?

Okazuje się, że starość to mądrość i powinniśmy iść za tym przykładem lecząc nasze choroby naturalnymi składnikami, zwłaszcza miodem, ponieważ tak zapominane w dzisiejszych czasach potrafią zdziałać większe cuda niż wszystkie najdroższe leki z apteki. Tak więc do zdrowia jeden krok, czyli bezcenne rodzinne recepty i mądrość, którą możecie posiąść już dziś.

Czym właściwie jest miód i co cennego w sobie zawiera?

Produkt spożywczy, zdrowszy zamiennik zwykłego cukru i ogromna kopalnia zdrowia. W jednej łyżeczce znajdziemy około 40 kcal, więc dwa razy więcej niż w zwykłym cukrze. Jednak warto zwrócić uwagę na to, iż miód jest słodszy – użyjemy go więc mniej, i niesie ze sobą aż 21 pierwiastków pożądanych przez ludzki organizm (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan). Oprócz tego miód zawiera dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę orazjest źródłem naturalnych, bakteriobójczych związków aktywnych biologicznie. Zawiera również białka i inne składniki, np.witaminę A, B2, PP i działające prozdrowotnie enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół (m.in. nadtlenek wodoru- substancja o właściwościach bakteriostatycznych, bardziej znana w 3% roztworze jako woda utleniona).

Jak działa na nasz organizm?

Bo działa i to w bardzo szerokim zakresie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, wykrztuśne, uodparniające, odnawiające, oczyszczające, moczopędne, uspokajające. Jak widać lista się nie kończy, ale po kolei…

Rodzaje i właściwości miodu

Na polskim rynku znajdziemy wiele rodzajów miodu. Jaki jest najzdrowszy? Jaki jest najlepszy? Warto zwrócić uwagę nie tylko na ich różnorodny smak, ale i różnorodne właściwości.

  • Miód spadziowy – produkowany ze spadzi, stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego. Mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące oraz dużą aktywność antybiotyczną.
  • Miód gryczany – charakterystyczny smak i ciemna barwa i intensywny zapach kwiaty gryki sprawia, że niewielu ludziom on smakuje. Powinny jednak sięgać po niego osoby chcące wzmocnić naczynia krwionośne. Stosuje się go w leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
  • Miód rzepakowy – jasny o słodkim smaku i zapachu rzepaku jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Używany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Warto sięgać po niego również będąc zdrowym, ponieważ ma właściwości odpornościowe
  • Miód akacjowy – zawiera wiele węglowodanów, które są łatwo przyswajalne, dlatego wykorzystywany jest w przewlekłym zmęczeniu lub wyczerpaniu organizmu. Swoje zastosowanie znajduje przy zaburzeniach układu pokarmowego. Wykorzystywany w zwalczaniu infekcji bakteryjnych oraz w celu wzmocnienia odporności.
  • Miód lipowy– uważany za najsmaczniejszy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną oraz właściwościami przeciwgorączkowymi, napotnymi i uspokajającymi. Pomaga przy przeziębieniach złagodzić kaszel i odkrztuszać zaległą wydzielinę.
  • Miód malinowy – zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn, stosowany przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie.
  • Miód wrzosowy – Pomocny przy grypie, zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit. Zawiera dużo witamin z grupy B.
  • Miód wielokwiatowy – najpopularniejszy ze wszystkich wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk stopując rozwój bakterii. Zastępując cukier zapobiega próchnicy i wzmacnia układ odpornościowy. Stosowany również przy problemach z sercem, anemią i walce z alergią.
  • Miód koniczynowy – działa uspokajająco, używany przy leczeniu anemii.
  • Miód z mniszka– łatwy do wykonania w domu, bogaty w witaminy A, C, D, B i wiele innych składników sprawia, że lista jego właściwości się nie kończy.
  • Miód z pyłkiem kwiatowym – źródło składników odżywczych, zapobiega zmęczeniu, poprawia koncentracje i dodaje energii. Zawiera m.in. witaminę B1, B2, PP, C oraz 36 makro- i mikroelementów (takich jak magnez, wapń, żelazo, krzem, srebro)
  • Miód z propolisem – propolis nazwany antybiotykiem XXI wieku skuteczny jest w walce z infekcjami, nadciśnieniem, hemoroidami, chorobami żołądka i nadżerkami. Znany też jako eliksir młodości. Przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości odpornościowe i konserwujące.

Cenne rady

  • Miód polecany jest jako naturalny opatrunek – goi rany i zmniejsza zaczerwienienia oraz stany zapalne skóry.
  • Miód jest idealny na przeziębienie, szczególnie na ból gardła, dodany do ciepłego (nie gorącego! temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni) mleka.
  • Wspomniany w zapiskach Medycyny Ajurwedyjskiej jako potężny lek, ma niesamowite właściwości odżywcze i wygładzające, dlatego zastosowanie go jako maseczki na twarz działa nie tylko odprężająco (poprzez swój aromat) ale również odmładzająco. Taka maseczka ma działanie rozjaśniające oraz przeciwzmarszczkowe. Właśnie w taki sposób damy XIX wieku uzyskiwały porcelanowo-jasny odcień skóry odejmując przy tym sobie parę lat.
  • Miód posiada już wcześniej wspomniane działanie nasenne. Warto jest więc zjeść łyżeczkę przed snem i chować w nocnej szufladzie miodowe cukierki, by mieć go zawsze pod ręką.
  • Poprzez swoje uspokajające działanie jest w stanie poprawić nastrój. Podobno ma swój udział w walce z depresją. Może dlatego miód brzmi trochę jak angielskie mood (nastrój). Przypadek?
  • Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca. Prawdziwy miód polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Miód wykorzystuje się także w leczeniu nerwicy naczyniowej serca, choroby wieńcowej oraz zespołu płucno-sercowego.
  • Miód może być także wybawieniem po rzeczach wyniszczających nasz organizm. Zmniejsza szkodliwe działanie używek takich jak: kawa, herbata, tytoń i alkohol, ponieważ działa oczyszczająco na organizm.

Który miód jest najzdrowszy?

Zazwyczaj im ciemniejszy miód, tym więcej zawiera antyoksydantów. Najlepszym pod tym względem jest miód spadziowy, który wyróżnia się wręcz czarnym kolorem. Drugim po nim jest miód gryczany. Nie dziwnym jest więc, że ich połączenie, czyli miód spadziowo-gryczany ma największe właściwości odżywcze i lecznicze.

Ponoć sam ojciec medycyny Hipokrates swoją długowieczność zawdzięczał produktom z miodu. Podobnie Pitagorasowi udało się dożyć sędziwego wieku właśnie dzięki miodowi. Jak na razie współczesne badania nie potwierdziły wpływu tego składnika na długowieczność, jednak nadal nie wszystkie jego substancje pozostały zbadane. Na razie miejmy nadzieje, że tak jest, i wprowadźmy miód do naszej codzienności, bo jak się okazuje, może nam  naprawdę pomóc.